Eskişehir'de yaşayan 30-47 aylık çocukların alıcı dil becerilerinin incelenmesi
An evaluation of 30-47 months children's receptive language in Eskişehir
- Tez No: 124411
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHAR GÜÇİZ DOĞAN, PROF.DR. NECATİ BAYKOÇ DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Alıcı Dil Değerlendirmesi, Alıcı Dil Gelişimi, Dil Yapılarını Anlama, Sözcük Dağarcığı, Okul Öncesi Dönem, Semantik Gelişim, Assessment of The Receptive Language, Receptive Language Development, Comprehension of The Language Structures, Vocabulary Knowledge, Preschool Term, Semantic Development
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 993
Özet
ÖZET Yüksel, E., Eskişehir'de yaşayan 30-47 aylık çocukların alıcı dil becerilerinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Bu araştırma, 30- 47 aylar arasındaki çocukların cinsiyeti, yaşı ve annenin eğitim durumuna bağlı olarak dil yapılarının anlamsal yönden nasıl değiştiğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 30-47 aylık olmak üzere 54'ü kız 54 *ü erkek; toplam 108 çocuk araştırma kapsamına alınmıştır. Çocukların annelerinin %8.3'ü ilkokul mezunu, %24.1'i ortaokul mezunu, %46.3'ü lise mezunu ve %21.3'ü üniversite mezunudur. 30-47 aylık çocukların dil yapılarını anlamaları ve sözcük dağarcıkları üçer aylık periyotlarla incelenmiştir. 30-47 aylık olan ve herhangi bir okul öncesi kuruma devam etmeyen orta sosyo-ekonomik düzeydeki normal gelişim özellikleri gösteren bu çocukların ailelerine Aile Bilgi Formu verilmiş ve çocuklara Denver II Gelişimsel Tarama Testi, Peabody Resim-Kelime Testi (PRKT) ile araştırmacının geliştirdiği Alıcı Dil Kontrol Listesi (ADKL) uygulanmıştır. Araştırmacının yaptığı her uygulama çocuklar ve anneleriyle bire bir ve araştırmacının kendisi tarafından gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Alıcı Dil Kontrol Listesi geçerliği ve güvenirliği olan bir gözlem aracı olarak değerlendirilmiş ve bunun sonucu olarak bu değerlendirme aracına dayalı norm tabloları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda çocukların dil yapılarını anlamaları ve sözcük dağarcıklarında cinsiyet etkisi anlamlı bulunmazken, yaş etkisi anlamlı bulunmuştur. Buna karşılık annenin eğitim durumunun çocukların dil yapılarım etkilediği fakat sözcük dağarcıklarım etkilemediği bulgusu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Yüksel, E., An evaluation of 30-47 months children's receptive language in Eskişehir, Hacettepe University Institute of Health Science, M.S. Thesis in Child Development and Education Program, Ankara, 2003. This study has been proposed to indicate how the quality of the language of the children between 30-47 months according to their gender, age and the educational level of their parents, would be denoting semantic variations. 54 girls and 54 boys between 30-47 months of 1 08 children have participated in this research. The mothers of these children of which %8.3 are graduated from the primary schools, %24.1 from the secondary schools, %46.3 from the high schools and %21.3 from the universities. The children between 30-47 months are grouped with three months periods and their vocabulary knowledge and comprehension of the structure of the language has been examined. The family information form has been applied to the families of 30-47 months children, which had never been registered in a preschool institution and have been normally developed. All the participants are came from middle socio-economic statues. Denver II Developmental Scanning Test, Peabody Picture Vocabulary Test (PRKT) and The Checklist of The Receptive Language (ADKL) that have been developed by the researcher had been applied to these children. Each of these procedures had applied by the researcher. According to the data, the Checklist of The Receptive Language has been evaluated as a valid and a reliable observation tool and as the result of this, norm tables are indicated depending on this observation tool. The findings of this research; gender is not statically significant in the comprehension of the language structure and the vocabulary knowledge of the children, but age is. Besides, in this research the mothers' educational level is not effective on the children's vocabulary but is effective on the comprehension of the language structures.