Kitle iletişim araçlarının; farklı sosyo-ekonomik özelliklerdeki tüketicilerin, tüketici eğitimi konusundaki bilgi ve davranışlarına etkisi
Effect of mass media on the knowledge and behaviours on consumers who have the different socio-economic characterics
  1. Tez No: 124416
  2. Yazar: TÜRKAY GÜRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBERRA BABAOĞUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Consumer, consumer education, mass media
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET GÜRDAL, Türkay, Kitle İletişim Araçlarının; Farklı Sosyo-Ekonomik Özelliklerdeki Tüketicilerin, Tüketici Eğitimi Konusundaki Bilgi Ve Davranışlarına Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tüketici Eğitimi ve Korunması Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Ankara ilinde yapılan bu araştırma; farklı kitle iletişim araçlarının tüketici eğitimi açısından mevcut durumlarını ortaya koymak, tüketicilerin söz konusu kitle iletişim araçlarından yararlanma durumlarını belirlemek (içerik çözümleme yöntemi ile), tüketicilerin tüketici eğitimi konusundaki bilgi ve davranışları üzerinde kitle iletişim araçlarının etkilerini tartışmak (saha araştırma yöntemi ile) tüketici eğitiminde, kitle iletişim araçlarının daha verimli kullanılması için ilgili kurum ve kuruluşlara önerilerde bulunmak amacıyla planlanmış ve 2 ayrı yöntemle yürütülmüştür. Gazetelerdeki tüketici köşelerindeki mesajlarda tüketici ve firma kaynaklı mesajlar birbirine eşittir (%25.3). Tüketici köşelerinin hiçbirinde Evrensel Tüketici Hakları ile ilgili mesaja rastlamamıştır. Tüketici köşelerindeki mesajların % 11.3'ü 4077 sayılı Kanun hakkında bilgi niteliğindedir. Bu mesajların %23.1'i hak arama yollarına ilişkindir. Mesajların % 13.0'ü malları seçme, kullanma.bakım, onarım; %8.9'u özel sektör tarafından sunulan hizmetler ile ilgilidir. Tüketicilerin %86.0' sı kitle iletişim araçlarındaki tüketici eğitimi programlarını yetersiz bulmaktadır, öğrenim düzeyi arttıkça programları yetersiz bulanların oranı da artmaktadır. Tüketicilerin %76.0' sı Evrensel Tüketici Haklan' nı, bilmemektedir. Tüketicilerin % 28.0' i 4077 sayılı Kanun'u duymuş, ve bunların %80.8'i Kanun'un ayıplı mal ve hizmetlere ilişkin maddesi bilinmektedir.Tüketicilerin % 56.5'i haklarını televizyondan, %38.9'u yakın çevrelerinden, %27.8'i ise gazetelerden öğrenmiştir. Tüketicilerin % 48.7'si TV' deki tüketici programlarını izlememekte, %49.3'ü gazetelerdeki tüketici köşelerini okumamaktadır. Tüketicilerin %72.0'si ise diğer araçlarda tüketici yayınlarına rastlamıştır. Tüketicilerin %14.7' si sorunlarının çözümü için“ Tüketici Hakem Heyetleri”ne başvurulması gerektiğini bilmektedir. Tüketicilerin %83.0'ü hakları konusunda eğitim almak isterken, tüketicilerin % 73.3'ü bu eğitimi televizyon aracılıyla almak istemektedir. Anahtar Kelimeler : Tüketici, tüketici eğitimi, kitle iletişim araçları
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT GÜRDAL,Türkay. Effect of Mass Media on the Knowledge and Behaviors on Consumers Who Have the Different Socio-Economic Characteristics, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Study Project of Scientific Specialization on Consumer Education and Protection, Ankara, 2003. This study which was executed in Ankara has been planned in order to determine the current of situations of the different mass media in respect of consumer education and to define the positions of the consumer that they benefit from the aforesaid mass media (by the content analyzing method) and to bring up the affection of mass media on the knowledge and behaviors of the consumer on consumer education (by the field research method) and to recommend to use the mass media more productive to the relevant institutions and organizations and has been executed in 2 different methods. In the messages which are published in the consumer corners of the newspapers, the messages from consumers and firms are equal to each other (25.3%). It has never been found any message on Universal Consumer Rights in the consume corners. 1 1.3% of them in the consumer corners include the information about Law, no. 4077. 23.1% of these message are about right protection means. 1 3.0% of the messages are about service, maintenance, using and repairing and 8.9% are about the services which are provided by the private sector. 86.0% of the consumers think that the consumer education programs in the mass media are insufficient. While the education level increases, the rate of those who think that the programs are insufficient in the mass media also increases. 76.0% of the consumers don't know the Universal Consumer Rights. 28.0% of the consumers have heard about the Law, 4077 and 80.8% of them know the provision on the defected goods and services. 56.5% of the consumers have been informed about their rights by TV and 38.9% have been informed by the people near by place and 27.8% of them have been informed by the newspapers. 48.7% of the consumers don't watch the programs on consumers on TV's and 49.3% don't read the consumer corner of the newspapers and 72.0% have met the publications on the consumers in the other mass media 14.7% of the consumers know that they should apply to the“Consumer Referee Committees”in order to fix the issues. While 83.0% of the consumers would like to be trained on their rights, 73.3% of them would like to be trained through TV and 34.0% would like to be trained the school as a course.