Koroner kalp hastalığı olan ve olmayan tip 2 diyabetli hastalarda beslenme durumunun saptanması üzerine bir çalışma
A study on determination of the nutritional conditions of type 2 diabetic patients with and without coronary heart disease
  1. Tez No: 124415
  2. Yazar: HAMİDE UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE AKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, coronary heart disease, nutrition VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Uzun, EL, Koroner kalp hastalığı olan ve olmayan tip 2 diyabetli hastalarda beslenme durumunun saptanması üzerine bir çalışma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma 2002 - 2003 arasında AÜ İbn-i Sina Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilimdalı kliniğinde yatan tip 2 diyabetik 55 erkek hasta (kalp hastalığı olmayan n=35, kalp hastalığı olan n=20) üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada kan biyokimyasal bulguları, besin tüketim sıklığı, hastanedeki besin tüketimleri değerlendirilmiştir. Ayrıca antropometrik ölçümleri de yapılmıştır. Kalp hastalığı olan diyabetik hastaların kronolojik yaş ve diyabet yaşı ortalamaları kalp hastalığı olmayan bireylerden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0.95) olduğu saptanmıştır (p>0.05). Hastaların beslenme durumları incelendiğinde, evde enerjinin %18.1±0.3'ü proteinlerden, %40.7±0.8'i yağlardan ve %40.4±0.9'u karbonhidratlardan gelirken, hastanede %23.5±0.9'unun proteinlerden, %26.2±0.3'ünün yağlardan ve %50.2±0.3'ünün karbonhidratlardan geldiği saptanmıştır. Hem evde hem de hastanede iki grup arasında enerji dağılımları açısından fark gözlenmemiştir (p>0.05). Besin tüketim sıklığına göre evde kalp hastalığı olanların enerji, bitkisel protein, Bı vitamini, biyotin ve pantotenik asit, hastanede ise C vitamini alımlarının kalp hastalığı olmayanlardan daha düşük olduğu saptanmıştır (p0.05). Kan lipit profili iki grupta da normal sınırlardadır (p>0.05). Çalışmanın sonuçlarına göre kalp hastası olan ve olmayan Tip 2 diyabetik hastaların beslenmeleri kimi açılardan fark göstermektedir. Anahtar kelime : Diabetes mellitus, koroner kalp hastalığı, beslenme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Uzun, H., A study on determination of the nutritional conditions of type 2 diabetic patients with and without coronary heart disease., Hacettepe University Health Sciences Institute Master Thesis in Dietetic, Ankara, 2003. This study was conducted on 55 subjects (with type 2 diabetes n=35 with and n=20 without coronary heart disease) that hospitalized in A.U. İbn-i Sina Hospital, the clinic of Endocrinology and Metabolism, between 2002-2003. Biochemical markers, food consumption frequency and food consumption at hospital were evaluated. In addition, anthropometric measures were taken. The chronologic ages and diabetic ages of patients with heart disease were older than patients without heart disease (p0.05). According to the food consumption and food frequency, the energy ratios of proteins, fats and carbohydrates were 18.1±0.3%, 40.7±0.8 %, 40.4±0.9% at home and 23.5±0.9%, 26.2±0.3% and 50.2±0.3% at hospital, respectively. There were no significant differences for distribution of energy between two groups both at home and hospital (p>0.05). According to food consumption frequency, intakes of energy, vegetable protein, vitamin Bi, biotin, pantotenic acid and according to food consumption at hospital intake of vitamin C were lower in diabetic patients with heart disease than other group (p0.05). We found some differences between two groups from the point of some nutrient intakes.