Alzheimer hastalığında harekete ilişkin kortikal potansiyeller
Movement related cortical potentials in alzheimer disease
  1. Tez No: 124475
  2. Yazar: MÜSLÜM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖRSEV GÜLMEN YENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Harekete İlişkin Kortikal Potansiyeller, Asetilkolinesteraz İnhibitörleri, Suplementar Motor Alan, Nöropsikolojik Testler III, Alzheimer Disease, Movement Related Cortical Potentials, Acetylcholinesterase Inhibitors, Supplementary Motor Area, Neuropsychological Tests
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ALZHEIMER HASTALIĞINDA HAREKETE İLİŞKİN KORTİKAL POTANSİYELLER ÖZET Giriş ve amaç: Günümüzde Alzheimer Hastalığı (AH)'nın tanısında elektrofizyolojik incelemelerin kullanımı, yapısal ve fonksiyonel görüntüleme yöntemlerinin yanında sınırlı kalmaktadır. Elektrofizyolojik incelemeler, AH tanısında, prognozunun tayininde, tedavisi için geliştirilen ilaçların etkilerinin araştırılmasında kullanım olanağı bulabilir. Frontal lob disfonksiyonunu yansıtabilecek Harekete İlişkin Kortikal Potansiyeller (HİKP) bu amaçla kullanılabilecek elektrofizyolojik testlerden biri olabilir. Bu çalışmada erken-orta evre Alzheimer olgularında Asetilkolinesteraz înhibitörleri (AchEi) ile tedavi öncesi ve sonrasında HİKP kayıtlamaları sağlıklı kontrollerle karşılaştırılmış ve AH'de HİKP'in tam aşamasında ve AchEi ile tedavi izlemindeki rolünün araştırılması hedeflenmiştir. Metod: Çalışmaya daha önce AchEi tedavisi almamış 23 Alzheimer olgusu ile yaşça eşit 20 sağlıklı kontrol alındı. Tüm olguların skalpten yedi elektrot kayıt bölgesinden HİKP traseleri elde edildi ve hastalar AchEi tedavisi (3-12 mg/gün) ile 26 haftalık klinik izleme alındı. Sonuçlar: Hasta grubunda kontrollere göre HİKP dalgası daha geç ortaya çıkmış, motor potansiyel ve erken faz amplitüdleri daha düşük saptanmıştır. Kolinerjik tedavi ile HİKP latanslarında düzelme (erken ortaya çıkma), motor potansiyel, erken ve geç faz amplitüdlerinde artış gözlenmiştir. AH'de latanslar ve harekete hazırlık dönemi (erken faz) başta olmak üzere HİKP 'in tüm parametrelerinin etkilendiği, ayrıca nöropsikolojik testlerle korelasyon gösterdiği saptanmış ve kolinerjik tedavinin hazırlık döneminin hem erken, hem de geç dönemine olumlu etkisinin olduğu gözlenmiştir. Tartışma: Bu çalışmada erken-orta evre AH'de kolinerjik yetmezliğin frontal loba da yansıdığı, başta hazırlık dönemi jeneratörü olan Suplementar Motor Alan (SMA)'da olmak üzere özellikle SMA ve primer sensorimotor kortekste nöronal aktivite düşüklüğüne neden olduğu düşünülmüştür. HİKP'in AH'nin tam aşamasında ve klinik izleminde frontal lob disfonksiyonunu objektif olarak yansıtabilecek bir elektrofizyolojik test olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
MOVEMENT RELATED CORTICAL POTENTIALS IN ALZHEIMER DISEASE SUMMARY Background: Currently, the use of electrophysiological tests in the diagnosis of Alzheimer Disease (AD) has a limited value compared to structural and functional imaging methods. Electrophysiologic tests can be used in diagnosis and estimating the prognosis of AD and investigating the efficiency of new drugs. Movement Related Cortical Potentials (MRCP) reflecting frontal lobe dysfunction can be used as one of these methods. The aim of this study was to compare pre- and post-treatment MRCP recording of the Alzheimer patients who are given Acetylcholinesterase Inhibitors (AchEi) and MRCP of healthy controls. Therefore we aimed to estimate the role of MRCP in the diagnosis of AD and in the follow-up of patients under AchEi treatment. Method: In this study 23 de novo Alzheimer patients and 20 healthy age-matched controls were included. MRCP traces from seven electrode regions were recorded from all cases and Alzheimer patients were given AchEi treatment (3-12 mg/day) for 26 weeks. Results: MRCP wave of the patient group appeared later than that of controls. Motor potentials and early phase amplitudes were also smaller in the patient group. After the administiration of cholinergic treatment we observed improvement in MRCP latencies and increase in the amplitudes of motor potentials, early and late phases. We also showed that in AD every parameters of MRCP, especially latencies and movement preparation period (early phase) had been affected and that there had been a correlation between these parameters and neuropsychological tests. We observed also the positive effect of cholinergic treatment on both early and also late phases of MRCP. Discussion: We believe the changes in MRCP of AD patients reflects a cholinergic deficiency in the frontal lobe of mild-moderate AD. This change may be a presentation of decrease in neuronal activity, especially in Supplementary Motor Area (SMA), preparation period generator, and primary sensorimotor cortex. We think that MRCP can be a useful diagnostic tool and an electrophsiologic method that can reflect frontal lob dysfunction objectively in the clinical follow-up of AD patients.