Genç arteryel iskemik inme hastalarında etyoloji ve risk faktörleri
- Tez No: 124476
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAY SARIBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: genç erişkin, arteryel iskemik inme, etyoloji, risk faktörleri, young adults, arterial ischemic stroke, etiology, risk factors
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hastanesi Nöroloji servisinde izlenen, 16-45 yaş arasındaki, 48 (27 erkek, 21 kadın) genç arteryel iskemik inme hastasında etyoloji ve risk faktörleri değerlendirilmiştir. Damarsal risk faktörleri yanında migren öyküsü, gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı sorgulandı. Tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyonları, glukoz, lipid profili, sedimentasyon hızı yanında seçilmiş olgularda homosistein, lipoprotein a, ACL IgG-M, ANA, antiDNA, ENA, antitrombin 3, fibrinojen, protein C ve S, aktif protein C rezistansı da değerlendirilmiştir. Hastaların tamamında nörolojik görüntüleme için BBT ve/veya beyin MRG kullanıldı. Karotid ve vertebral arter sistemi dopler USG'si, MRA, konvansiyonel beyin anjiografisi, transtorasik ve/veya transösefajial EKO çalışmaları seçilmiş olgularda yapıldı. Genç inme hastalarında risk faktörleri ileri yaş grubuna benzer bulundu. Etyolojik olarak 5 hastada ateroskleroz, 12 hastada kardiak neden, 2 hastada küçük damar hastalığı, 17 hastada diğer nedenlere bağlı inme tanısı konuldu. 12 hastada ise inme nedeni belirlenemedi. Erkek hastalarda 35 yaş üzerinde ateroskleroz, kardiak nedenler ve küçük damar hastalığı inme nedenlerinin çoğunluğunu oluşturuyordu ve bu hastalar inme etyolojisi açısından ileri yaş grubuna benzerlik göstermekteydi. Kadın hastalarda ise inme nedenleri daha çeşitliydi ve sık görülmeyen inme nedenleri daha fazla rol oynuyordu. Yaş ve cinsiyet inme nedeninin belirlenmesi ve geniş etyolojik faktörlerin sınırlandırılmasında önemli belirleyiciler olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, 48 (27 male, 21 female) young adults aged 16 to 45 years with arterial ischemic stroke were evaluated to describe the likely causes of ischemic stroke and the risk factors. Atherosclerotic vasculopathy was diagnosed as the cause of cerebral infarction in 5 (%10.4) patients. Cardioembolic etiology was presumed in 12 (%25) patients. Two (%4.2) patients met the criteria for lacunar infarcts. Other determined etiology was diagnosed in 17 (%35.4) patients. The etiology of cerebral infarction was indeterminated in 12 (%25) patients. The risk factors were similar to that of elderly patients. In this study male patients up to aged 35 years causes of ischemic infarction were found similar to elderly patients. However in female patients the causes of stroke were more diverse than male patients. Age and sex were found important markers for to limitated the causes of stroke.