İnmeli hastalarda kalp hızı değişkenliği ile mortalite arasındaki ilişki
The relationship between heart rate variability and mortality for stroke patients
  1. Tez No: 124478
  2. Yazar: RIZA ÜNLEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUAT TOPAKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp hızı değişkenliği, İnme, Mortalite, Heart Rate Varibilfty(hrv), Stroke, Mortality
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 513
Özet
IV ÖZET Kalp hızı değişkenliğinin(KHD) spektral güç analizi yöntemi ile ölçümü sayesinde, sempatik ve parasempatik denge hakkında bilgi sağlanmaktadır.înmeli hastalarda otonom dengesizliği analiz eden çalışmalarda KHD'nin azaldığı tespit edilmiştir.Çalışmamızda KHD ile mortalite arasındaki ilişkiyi inceleyerek, inmeli hastalarda otonom dengesizlik hakkındaki hipotezlere katkıda bulunmayı amaçladık. Çalışmamızda 25 iskemik ve hemorajik inmeli birey ile 25 sağlıklı kontrol grubu bireylerini inceledik. Elde ettiğimiz KHD bileşenlerini her iki grupta karşılaştırdık.Hasta grubunda 120 gün sonrasında mortalite sonuçlan değerlendirildi. KHD bileşenleri inmeli bireylerde baskılanmıştı. Çok düşük frekanslı güç(VLFp=Very Low Frequence power) değerleri inmeli bireylerde anlamlı olarak düşük bulundu.Ölen hastalarda düşük frekanslı güç/yüksek frekanslı güç(LFp/HFp=Low Frequence power/High Frequence power) oram kontrol grubu bireylerine göre anlamlı derecede azalmıştı. Bulgularımız inmeli hastalarda azalmış KHD olduğunu ileri süren çalışmalarla uyumludur.Ayrıca bu çalışmada inmeli bireylerde mortalite ile sempatik aktivasyonda baskılanma arasında bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Information about sympathetic and parasympathetic balance can be obtained by the spectral power analysis method of heart rate variabilrty(HRV).It has been observed that for autonomic imbalanced analysis method, the level of HRV has been decreased for stroke patientsJn this study we aimed to support the hypothesis of autonomic imbalance in stroke patients by analysing the relationship between HRV and mortality. We observed 25 ischemic and hemorrhagic stroke patients and on the other hand 25 healty people as a control group.We compared the result of HRV components for both group.The mortality results recorded for analysis after 120 days. HRV components were decreasedJn stroke patients also we observed that the very low frequency power(VLFp) values for these patients were meaningfully low.In patients who died the ratios of LFp/HFp were found to be significantly lower than control group. The findings of this study were compatible with the studies which put forward the idea of reduced HRV values in stroke patients. In addition, we observed a relationship between mortality and reduced sympathetic activation for stroke patients.