Transvenöz biventriküler veya sol ventriküler pacing için kullanılan koroner venlerin anjiografik anatomisi
Angiographic anatomy of the coronary veins acceptable for transvenous biventriculer or left ventriculer pacing
  1. Tez No: 124508
  2. Yazar: HARUN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KUDRET AYDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: koroner sinus, anjiografi, biventriküler pacing, anatomi, coronary sinus, angiography, biventricular pacing, anatomy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET Kılıç, H., Transvenöz biventriküler veya sol ventriküler pacing için kullanılan koroner venlerin anjiografik anatomisi, Hacettepe Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Kardiyoloji Tezi, Ankara 2003. Kalıcı sol ventriküler veya biventriküler pacing yapılmasının ciddi kalp yetmezliği olan hastalarda hemodinamik ve klinik durumu düzeltiği gösterilmiştir. Sol ventrikül, posterior veya lateral kardiyak ven aracılığı ile uyarıldığında sol ventrikül fonksiyonlarının düzeldiği gösterilmiştir. Bu çalışmada koroner angiografi için başvuran hastalarda koroner venöz yapı incelenmiş ve ticari olarak bulunan elektrodların çaplarının ven çaplarına uygunluğu araştırılmıştır. Koroner angiografi için başvuran 374 hastaya sol koroner artere 8 ile 10 mL kontrast verilerek koroner venografi yapıldı. Venlerin varlığı ve çapı koroner anjiografinin venöz döneminde görüntülenerek uygunluğu değerlendirildi. Detaylı x- ışını görüntü analizi 360 hastada gerçekleştirilebildi. Sol ventrikül uyarısı için posterior damar çap uygunluğu SJMAesculaCL® leadlerde %84.4, Guidant Easytrak® leadlerde %82.2, Medtronic Attain 2187® leadlerde %78.6, Medtronic Attain 4189® leadlerde %74.2, Medtronic Attain 4191® leadlerde %52.5 olarak bulundu. Elektrod yerleştirilmesi için lateral veya posterior damarın çap uygunluğu SJMAesculaCL® leadlerde %89.4, Guidant Easytrak® leadlerde %86.7, Medtronic Attain 2187® leadlerde %82.5, Medtronic Attain 4189® leadlerde %77.8, Medtronic Attain 4191® leadlerde %53.3 idi. Çalışmamızda sol ventriküler veya biventrüküler pacing için kullanılan LPV %93,1 hastada bulunurken LMV oranı %58 olarak saptandı. Litaratür gözden geçirildiğinde bizim çalışma populasyonumuzda LMV oranının daha düşük olduğu saptandı. Bu nedenle biventriküler veya sol ventriküler pacing için LPV'nin seçilmesinin elektrod yerleştirme oranını arttırabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Kılıç, H., Angiographic anatomy of the coronary veins acceptable for transvenous biventricular or left ventriculer pacing, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Cardiology, Ankara 2003. Permanent left ventriculer or biventricular pacing have been shown to improve the hemodynamic and clinical status of patients with severe heart failure. The left ventriculer pacing via the lateral or posterior cardiac veins improves systolic function.The present study investigated the structure of the coronary veins in patients admitted for coronary angiography and acceptability of veins diameter for the insertion of commercially available leads diameter was assessed. Totally in 374 patients admitted for coronary angiography a simultaneous coronary venography had been performed after injection of 8 to 10 mL of contrast material into the left coronary artery. The presence, diameter of veins as visualized by venous phase of coronary angiography determine their acceptability for the placement of a lead. Detailed x-ray image analysis was performed in 360 patients. The posterior vessel diameter for lead introduction was acceptable in SJMAesculaCL® leads 84.4%, in Guidant Easytrak® leads 82.2%, in Medtronic Attain 2187® leads 78.6%, Medtronic Attain 4189® leads 74.2%, in Medtronic Attain 4191® leads 52.5%. The lateral or posterior vessel diameter for lead introduction was acceptable in SJMAesculaCL® leads 89.4%, in Guidant Easytrak® leads 86.7%, in Medtronic Attain 2187® leads 82.5%, in Medtronic Attain 41 89® leads 77.8%, in Medtronic Attain 4191® leads 53.3%. In this study we find LPV which is acceptable for biventriculer or left ventriculer pacing was present in 93,1% of patients while LMV was present in 58% of patients We show that in our population LMV acceptability ratio is much lesser than previous studies. So for biventriculer or left ventriculer pacing using LPV will increase the intervention success.