Diyabetik hastalarda sol atriyal appendiks fonksiyonları ile diyabet süresi arasındaki ilişki
- Tez No: 124514
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN TOPRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Transesophagial Echocardiography, Left atrial appendage 57
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Transözofagiyal ekokardiyografı ile sol atriyal appendiks (LAA) fonksiyonlarını değerlendiren çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak diyabetik hastalarda LAA fonksiyonlarını değerlendiren bir çalışma bildiğimiz kadarıyla bulunmamaktadır. Bu çalışmada TEE ile LAA fonksiyonları 47 diyabetik hastada değerlendirildi. Sol ventrikül fonksiyonları normal olan hastalar diyabet sürelerine göre 10 yılın altı (Grup I, n = 29) ile 10 yıl ve üstü (Grup II, n = 18 ) şeklinde iki gruba ayrıldı. LAA fonksiyonlarını etkileyen yaş, hipertansiyon ve standart transtorasik ekokardiyografı parametreleri (Sol atriyum büyüklüğü, Sol ventrikül diyastolik fonksiyonları vs.) açısından bu iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p >0,05). Grup I ve Grup IF de sırasıyla, LAA peak kontraksiyon velositesi 82.23 ± 19.23 cm/sn ve 61.9 ± 17.23 cm/sn (p = 0.001), LAAEF %53.62 ± 13.68 ve %42.63 ± 12.71 (p=0,009) ve LAA peak doluş velositesi 66.47 ± 15.93 cm/sn ve 50.56 ±13.25 cm/sn (p = 0.001) olarak tespit edildi. Grup II' de bu değerlerin Grup I' e göre daha düşük olduğu görüldü. Ayrıca korelasyon analizinde LAA-EF (r = -0.45, p = 0.002), peak kontraksiyon velositesi (r = - 0.46, p = 0.001), LAA peak doluş velositesi (r = -0.40, p=0.005), LAA erken diyastolik akım velositesi (r = -0.35, p = 0.001 ) ve diyabet süresi arasında negatif bir ilişki saptandı. Sonuç olarak diyabetik hastalarda sol ventrikül fonksiyonları bozulmadan önce LAA' de, diyabet süresi ile ilişkili olarak ciddi fonksiyon bozuklukları olmaktadır. Bu nedenle diyabetik hastalar ilerde gelişebilecek tromboembolik olayların önlenmesi amacıyla LAA fonksiyonları açısından taranmalıdır. Anahtar kelimeler : Diyabetus Mellitus, Transözofagiyal ekokardiyografı, Sol atriyal appendiks fonksiyonları 56
Özet (Çeviri)
SUMMARY A lot of studies that evaluation of Left Atrial Appendage (LAA) functions with Transesophagial Echocardiography (TEE) have done. However any a study of evaluation of LAA function in diabetic patients has not for all our knowledge. In this study LAA functions with TEE were evaluated in 47 diabetic patients. The patients have. normal left ventricular functions were divided two groups, lower 10 years (Group I, n = 29) with 10 years and upper (Group II, n = 18), according to duration of diabet. There were no significant differences from the point of age, hypertension and standart parameters of Transthorasic Echocardiography (Left atrial size, Left ventricular diastolic function, ets.) that effect LAA functions between this two groups (p = >0,05). It was determined LAA peak contraction velocity 82.23 ± 19.23 cm/sn and 61.9 ± 17.23 cm/sn (p = 0.001), LAA-EF %53.62 ± 13.68 and %42.63 ± 12.71 (p=0,009) and LAA peak filling velocity 66.47 ± 15.93 cm/sn and 50.56 ± 13.25 cm/sn ( p = 0.001), respectively in Group I and Group II. These results were lower in Group II than in Group I. On the other hand, between LAA-EF (r = -0.45, p = 0.002), peak contraction velocity (r = - 0.46, p = 0.001), LAA peak filling velocity (r = -0.40, p=0.005), LAA early diastolic flow velocity (r = -0.35, p = 0.001 ) and diabet duration were determined a negative relation. As a result, in diabetic patients before LV function impair has been serious disfunctions in LAA related with diabet duration. Because of this diabetic patients have to search from the point of the LAA functions for tromboembolic events which will be able to subsequently prevent.