Akut anterior miyokard infarktüsü sonrası erken dönemde diyastolik disfonksiyonlara etki bakımından ACE inhibitörü silazapril ile ARB'i valsartan arasındaki farklar
Differences ARB', valsartan and ACEI', silazapril in viewpoint of effect to diastolik dysfunctions and early phase after acute anterior myocardial infarction
  1. Tez No: 124515
  2. Yazar: MEHMET ŞÜKRÜ EFEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİZAMETTİN TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Anterior myokard infarktüsü, Diyastolik disfonksiyon, ACE I-ARB' ter, Anterio Ml, Diastolic Dysfunction, ACEI - ARB's 75
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
16. ÖZET AMİ sonrası erken ve uzun dönemde mortalitenin ana belirleyicisi günümüz bilgileri ışığında sistolik fonksiyonlar ile ilişkili olsa da, diyastolik fonksiyonlar da morbidite başta olmak özere mortalite ve hastane yatışları üzerinde direk ve yakın bir ilişki içindedir. Diyastolik fonksiyonları tespit ve takiplerdeki değişiklikleri izleme konusunda noninvazif, kolay ve doğru sonuçları elde etmede Doppler yöntemleri gün geçtikçe artan teknolojik güçlerle daha donanımlı ve daha güvenilir özellikler arz etmektedir. Çok daha farklı parametreler geliştiriliyor olsa da diyastolik fonksiyonları tanımda sarsılmaz bir yere sahip olan DT, İVRT, E/A oranı gibi parametreler daha uzun bir süre, tanı ve tedavide en kolay elde edilebilir özellikler olmaya devam edecek gibi görünmektedir. İskeminin en erken fizyopatolojik değişikliği olan diyastolik disfonksiyonların ise primer ve sekonder korunmada etkisi kanıtlanmış ACE inhibitörleriyle, ARB'leri karşılaştırmak amacıyla, doppler parametreleri kullanılarak, özellikle infarktüs sonrası ne tür bir değişiklik göstereceği çalışmamızın temel amacı olmuştur. Çalışmaya ilk defa Anterior ve ilişkili duvarları etkileyen AMİ geçiren ve kardiyoloji kliniğimize 2002 yılı içinde başvuran 30' u Valsartan gurubu olmak üzere toplam 120 hasta (96 erkek, 24 kadın) çalışmaya alınma kriterleri göz önünde bulundurularak dahil edildi. Hastaların ekokardiyografik verileri 1 ve 5. günlerde kaydedildi. Yaş, cinsiyet, infarkt lokalizasyonu, trombolitik tedavi, HT, DM, sigara içimi ile sol ventrikül EF özellikleri göz önünde bulundurularak Silazapril ve Valsartan gurubunda diyastolik fonksiyonların doppler parametreleri (DT, İVRT, E/ A) 1. ve 5. günlerde alınarak karşılaştırıldı. Silazapril ve Valsartan gurupları arasında HT, DM veLVEF bakımından anlamlı bir farklılık yoktu ve her iki grubun dominant cinsiyeti erkeklerden ibaretti. Yapılan istatistiksel analiz sonucu Sifazapril verilen çalışma gurubunda, Valsartan gurubuna göre diyastolik fonksiyonların önemli parametrelerinden olan İVRT ve E/A oranlarında anlamlı düzelmeler saptandı. Silazapril atanların alt gurup analizlerinde ise Anterior ve Yaygın Anterior AMI gurubunda, diyastolik fonksiyonlardaki düzelmenin Anteroseptal ve Anterolateral AMI gurubuna göre daha anlamlı iyileşme gösterdiği saptandı. Sonuç olarak Anterior ve ilşkili duvarlarla ilgili olarak AMİ geçirmiş hastalarda ilk 24 saate uygulanan ACE inhibtörlerinin, diyastolik fonksiyonlarda ilk beş günde bite görülen bir iyileşme gösterdiği ve bunun da doppler parametreleri kullanılarak kolayca saptanacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Although the main indicator of early and long term mortality following AMI is connected with systolic functions in the light of the present day knowledge, even diastolic functions are in close relationship with primarily morbidity, mortality and hospital stay. In the determination of diastolic functions and monitoring the alterations in follows - up, Doppler presents us with more equipped and reliable charecteristics along with ever increasing technological forces. Though many more different parameters are being developed, the parameters such as DT, IVRT, E/A ratio, which posses an unshakable place in identifying diastolic functions, seem to be the most readily available characteristics in diagnosis and therapy for long time ahead. By using Doppler parameters with a view to comparing ARB's with ACE Inhibitors, the effect of which has readily been proved, it has been the main purpose of our study to establish how diastolic dysfunction, which is an earliest physiopathological alteration of ischemia, will alter especially after infarct. Atotal of 120 patients, 96 male and 24 female patients,who had for the first time AMI affecting Anterior and related walls 30 of whom vere in Valsartan group and who were admitted to our clinic within the year 2002, were included into our study, taking into acoount their study criteria. The echocardiographic data of patients were recorded on the first and fifth days. The characteristics such as age. sex. infarkt localization, thrombolitic therapy, HT, DM, smoking and left ventricul EF were taken into consideration, and doppler parameters (DT, IVRT, E/A) of diastolic functions in Silazapril and Valsartan groups were taken on the first and fifth days and compared. Between the group: Silazapril and Valsartan, there was not any significant difference in terms of HT, DM and LVEF, and the dominant sex of both groups consisted of male subjects. Through statistical analyses performed, significant improvements were observed in Silazapril administered group with respect to Valsartan group in view of IVRT and E/A rates, which are important diastolic funtions. 74In sub-group analyses of Silazapril administered, however, the improvement in diastolic functions was determined to be more significant in Anterior and Large Anterior AMI group with respect to Anteroseptal and Anterolateral AMI group. As a result, it was determined that, in patients having AMI involving Anterior and related walls, ACE Inhibitors administered in the first 24 hours showed a considerable improvement in diastolic functions, and that this could be easily determined by use of Doppler parameters.