Kistik fibrozisli çocuklarda aktif solunum teknikleri döngüsü ve iki farklı poziitif ekspiratuar basınç uygulama yönteminin karşılaştırılması
Comparison of active cycle of breathing techniques and two different positive expiratory pressure application methods in children with cystic fibrosis
  1. Tez No: 124526
  2. Yazar: MİNE BİNLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA SAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kistik fibrozis, göğüs fizyoterapisi, aktif solunum teknikleri döngüsü, pozitif ekspiratuar basınç maskesi, threshold pozitif ekspiratuar basınç, Cystic fibrosis, chest physiotherapy, active cycle of breathing techniques, positive expiratory pressure mask, threshold positive expiratory pressure
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Binli, M., Kistik fibrozisli çocuklarda aktif solunum teknikleri döngüsü ve iki farklı pozitif ekspiratuar basınç uygulama yönteminin karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Göğüs fizyoterapisi kistik fibrozisli hastalarda sekresyonların temizlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kistik fibrozisli hastalarda aktif solunum teknikleri döngüsü (ASTD), pozitif ekspiratuar basınç (PEP) maskesi ve threshold PEP (T-PEP) uygulamalarının akciğer fonksiyonları üzerindeki kısa dönem etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmaya klinik olarak stabil 25 kistik fibrozisli olgu katılmıştır. Üç farklı göğüs fizyoterapi tekniği birer gün ara ile günde 15 dakika uygulanmıştır. Uygulamalar öncesi ve sonrasında, olguların solunum fonksiyon testi değerleri, arterial oksijen satürasyonu (Sa02), dispne ve yorgunluk algılamaları ölçülmüştür. Çalışmanın sonucunda ASTD uygulaması ile FVC ve FEVı değerlerinin anlamlı olarak arttığı saptanmıştır (p0.05). Üç tedavi arasında solunum fonksiyon testi değerleri, Sa02, dispne ve yorgunluk algılamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak, çalışmada kullanılan üç farklı göğüs fizyoterapi yönteminin klinik olarak stabil kistik fibrozisli hastalarda dispne ve yorgunluk algılamasında artışa neden olmaksızın, pulmoner fonksiyonları düzelttiği ve balgam çıkarmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Binli, M., Comparison of active cycle of breathing techniques and two different positive expiratory pressure application methods in children with cystic fibrosis, Hacettepe University, Health Science Institute, Master Thesis in Cardiopulmonary Rehabilitation, Ankara, 2003. Chest physiotherapy is considered important for enhancement of mucus clearance in patients with cystic fibrosis. The purpose of this study was to investigate short-term effects of the active cycle of breathing techniques (ACBT), positive expiratory pressure (PEP) mask and threshold PEP (T-PEP) on lung functions in patients with cystic fibrosis. Twenty-five clinically stable patients with cystic fibrosis participated in this study. Three different chest physiotherapy techniques were applied on non-consecutive days as 15 minutes per day. Before and after each treatment, pulmonary function tests, arterial oxygen saturation (Sa02), dyspnea and fatigue perceptions were measured. The results showed that ACBT increased significantly FVC ve FEVi (p0.05). There was no significant difference in changes in pulmonary function tests, Sa02, dyspnea and fatigue perceptions among three different applications (p>0.05). In conclusion, three different chest physiotherapy techniques used in this study improved lung functions and sputum expectoration without causing any increase in dyspnea and fatigue in patients with clinically stable cystic fibrosis.