Romatizmal mitral kapak hastalığında mekanik kapak replasmanı sonrası sol atriyal apendiks fonksiyonlarının araştırılması
Assessment of left atrial appendage function in rheumatic mitral valve disease after mechanical valve replacement
  1. Tez No: 124527
  2. Yazar: YEŞİM HOŞCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik kapak, Romatizmal mitral kapak, Sol atriyal apendiks, Spontan eko kontrast, Trombüs, Mechanical valve, Rheumatic mitral valve, Left atrial appendage, Spontaneous echo contrast, Thrombi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
35 ÖZET Romatizmal Mitral Kapak Hastalığında Mekanik Kapak Replasmanı Sonrası Sol Atriyal Apendiks Fonksiyonlarının Araştırılması Sol atriyal (SA) ve sol atriyal apendiks (SAA) trombüs sıklığının mitral yetersizlikli (MY) olgularda daha düşük olduğu bilinmektedir. Ciddi mitral darlığı (MD) olan olgularda ise SA ve SAA trombüs görülmesi sıktır. Romatizmal mitral kapak hastalarında S A ve SAA değişik derecelerde etkilenmektedir. SAA fonksiyonlarının Doppler akımlarıyla objektif olarak değerlendirildiği bir çalışmaya literatürde rastlamadık. Çalışmamızda saf MY, kombine MD+MY ve saf MD gruplarından oluşan romatizmal kapak olgularının, operasyon öncesi ve sonrası SAA fonksiyonlarını inceledi. Çalışmaya romatik mitral kapak hastalığı olan 46 olgu alındı (31 kadın ve 15 erkek, ortalama yaş 44+12 yaş ). Olgular mekanik mitral kapak replasmanından 1-2 gün önce ve operasyon sonrasındaki ortalama 7 gün içinde transtorasik ve transözefajial ekokardiyografi ile değerlendirildi. Operasyon öncesi SAA pik boşalma hızlan saf MD, MD+MY ve saf MY gruplarında sırasıyla 0.17 m/sn, 0.22 m/sn ve 0.48 m/sn idi. Operasyon öncesi ekokardiy o grafik spontan eko kontrast (SEK) sıklığı saf MD grubunda %57, MD+MY grubunda %37 ve saf MY grubunda %6 iken, trombüs sıklığı saf MD, MD+MY ve saf MY gruplarında sırasıyla %21, %12 ve %0 idi. Operasyon sonrası SAA pik boşalma hızı saf MD, MD+MY ve saf MY gruplarında sırasıyla 0.34 m/sn, 0.25 m/sn ve 0.25 m/sn olarak saptandı. Operasyon sonrası SEK sıklığı saf MD grubunda %42, MD+MY grubunda %3 1 ve saf MY grubunda %3 1 iken, trombüs sıklığı saf MD, MD+MY ve saf MY gruplarında sırasıyla %14, %6 ve %12 olarak bulundu. MY grubunda operasyon sonrası SAA fonksiyonlarında bozulma, SEK ve trombüs gelişimi belirgindi. SAF MD grubunda ise operasyon sonrası SAA fonksiyonlarında düzelme görüldü. Ancak trombüs ve SEK gelişimi açısından operasyon öncesine göre bir farklılık saptanmadı. Ciddi MY olan olgularda mekanik kapak replasmanı, SAA fonksiyonlarını bozmaktadır. Yine MY' i olgularında mekanik kapak replasmanı sonrası, trombüs36 gelişme riskinde belirgin artış olduğu açıkça ortaya konmuştur. Bu MY'ne ek olarak atriyal fibrilasyon ve azalmış SAA fonksiyonu olan olgularda daha belirgindi. SAA boşalma ve dolma akım hızlan operasyon öncesi ve sonrası SAA fonksiyonlarım gösteren en önemli parametrelerdir. Bozulmuş SAA fonksiyonları, SEK ve trombüs gelişme riski açısından önemli uyarıcı rol oynar. Operasyon sonrası bozulmuş SAA fonksiyonu olan hastalarda daha yoğun antikoagülasyon yapılması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
37 SUMMARY Assessment of Left Atrial Appendage Function in Rheumatic Mitral Valve Disease After Mechanical Valve Replacement The incidence of left atrial (LA) and left atrial appendage (LAA) thrombus is known to be less in cases with mitral regurgitation (MR) while it is frequent in cases with severe mitral stenosis (MS). The function of LA and LAA is effected by. rheumatic mitral valve disease in various degrees. We did not face with a study in which LAA functions are assessed by Doppler flows objectively in literature. In our study, we assessed LAA functions of rheumatic valve cases composed of isolated MR, combined MS and MR and isolated MS groups before and after operation. Forty-six cases with rheumatic mitral valve disease were included in the study ( 31 women and 15 men, average age 44±12 years ). All of the patients underwent transthoracic and transesophageal echocardiography 1-2 days before the operation and in mean 7 days after the operation. The preoperative peak LAA contraction velocity in isolated MS, combined MS and MR and isolated MR groups were 0.17 m/s, 0.22 m/s and 0.48 m/s respectively. The preoperative incidence of echocardiographic LA spontaneous echo contrast (SEC) in isolated MS, combined MS and MR and isolated MR groups were 57%, 37% and 6% respectively while the incidence of thrombus were 21%, 12%, 0% respectively. The postoperative peak LAA contraction velocity in isolated MS, combined MS and MR and isolated MR groups were 0.34 m/s, 0.25 m/s and 0.25 m/s respectively. The postoperative incidence of echocardiographic LA SEC in isolated MS, combined MS and MR and isolated MR groups were 42%, 31% and 31% respectively while the incidence of thrombus were 14%, 6%, 12% respectively. The postoperative LAA dysfunction and development of SEC and thrombi were marked in MR group. Improvement in LAA functions were seen in isolated MS group postoperatively. But there was no difference in the development of SEC and thrombi in respect to preoperative period. Mechanical valve replacement in patients with severe MR disturbs LAA functions. It is also well known that there is significant increase in the risk of thrombi38 development in these patients ' after mechanical valve replacement. It is more prominent in patients who has a decreased LAA function and atrial fibrillation in addition to MR. The most important parameters for predicting LAA function both before and after operation are LAA contraction and filling flow velocities. Impaired LAA function is an important predispozing factor for the risk of SEC and thrombi development. Intensive anticoagulation in patients with impaired postoperative LAA function, can be more usefull.