Nabi Divanı'ndaki küçük mesneviler
Short poems composed in rhymed couplets in Nabi's Divan
- Tez No: 125330
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE MENGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nâbi. Nabi's Divan, Mesnevi, Short Poems
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
n ÖZET NÂBİ DİVANI'NDAKİ KÜÇÜK MESNEVİLER Lokman BAĞÇECİ Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mine MENGİ Eylül 2002, 222 Sayfa Bu çalışmada;“mesnevi”ve“kaside”hakkında kısaca bilgi verilmiş ardından“küçük mesnevi”kavramının Türk edebiyatındaki gelişimi yüzyıllara göre araştırılmıştır. Araştırmada her yüzyılın önde gelen şairlerinin divanları esas alınmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler tablolar halinde gösterilmiştir. Böylece“küçük mesnevi”kavramının tarihi süreç içindeki gelişiminin izlenmesi kolaylaştırılmıştır. Tezin ana bölümünde; çalışmada esas alınan Nâbi Divanı'ndaki on küçük mesnevinin genel tanıtımı yapılmış, bu mesnevilerin orijinal metinleri verilmiş ve arkasından metin tahlilleri yapılmıştır. Her metnin sonuna, metnin özeti yazılmıştır. Manzum hikaye özelliği taşıyan onuncu mesnevinin sonuna Nedim Divanı'ndaki manzum hikaye özelliği taşıyan iki hikayenin tahlili de eklenmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise; Nâbî'nin, bu mesnevileri hangi amaçlar için yazdığı ve bu mesnevilerle Nâbî'nin sanatçı kimliği arasındaki bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. Bu sonuçlar, Divan şiirinin gelişimini ve şairlerin yenilik arayışını da ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler : Nâbî. Nâbî Divânı, Mesnevi, Küçük Mesnevicilik.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Short Poems Composed In Rhymed Couplets In Nabi's Divan Lokman BA?ÇECİ Master Thesis, Turkish Language and Literature Advisor: Prof. Dr. Mine MENGİ September 2002, 222 Pages In this particular study, some information about poems composed rhymed couplets (mesnevi) and gasida was given, and then the improvement of short mesnevis in Turkish Literature was investigated regarding the centuries. Each century's forthcoming poets' divans were considered as the premium studies. The data collected at the end of the study were shown in table. As a result, to follow the improvement in the historical process of short poems composed in rhymed couplets (short mesnevi) was quite easy. In the main section of the theses, General description often short mesnevis of Nabi's Divan which was considered as the premium in this study. Original texts of thee short mesnevis were given and the analysis of them, were done. At the end of each text, the summary of that particular text was included. The analysis of two store which have features of oriental folksong story in Nedim' s Divan were also added at the end of the analysis of the tenth short mesnevi which has the features of oriental folksong story as well. In the conclusion section, we have tried to find out for what reasons Nabi wrote these short mesnevis and a connection between Nabi's artistic personality and these short mesnevis. These results showed the improvement of Divan poems and the poets' seeking renovations.