1980 yılından sonra Türkiye'de uygulanan para politikaları
Monetary policies that are applied in Turkiye after 1980's
- Tez No: 125331
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Talebi, Parasal Taban, Para Politikaları, Maksimum Olabilirlik Yöntemi, Granger Nedensellik Testi, Money Demand, Monetary Base, Monetary Policies, Maximum Likelihood Estimation, Granger Causality Test
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET 1980 YILINDAN SONRA TÜRKİYE'DE UYGULANAN PARA POLİTİKALARI Altuğ KAZAR Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erhan YILDIRIM Kasım, 2002, 110 sayfa Bu çalışmanın temel amacı 1980 yılından sonra Türkiye'de Merkez Bankası tarafından uygulanan para politikalarının analiz edilmesidir. Para politikaları incelenirken, para politikasının - bir paranın iki ayrı yüzü gibi görünen- iki önemli bölümünü ayrı ayrı incelemek gerekir: para talebi ve parasal taban. Para talebi, talebin Merkez Bankası kararlarından bağımsız oluşmasının yanı sıra uygun para politikası için yapısının bilinmesi gerektiğinden dolayı, talimin edilmelidir. Bu tahmin yapıldıktan sonra, büyüme oranının bulunması için para politikasının diğer bölümü de dönemlere ayrılarak tahmin edilmelidir. Bu çalışmada elde ettiğimiz bulgular - çalışmanın amacından bağımsız olarak- yeni çalışmalara yön verecek şekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MONETARY POLICIES THAT ARE APPLIED IN TÜRKİYE AFTER 1980's Altuğ KAZAR Master Thesis, Economics Department Supervisor: Prof. Dr. Erhan YILDIRIM November, 2002, 1 10 pages The main aim of this work can be stated simply as the analysis of the monetary policies conducted by the Turkish Central Bank after 1980's. While dealing with the monetary policies, it is necessary to analyze the two parts of the monetary policy seperately - just like the two faces of a coin-: the money demand and the monetary base. Demand for Money should be estimated because not only the demand is performed apart from Central Bank decisions, but also for appropriate monetary policy its structure must be known. When it is estimated, the other part of the monetary policy ought to be checked to find out the main reasons effecting its growth rate and this must be done divided into terms. In this work this is tried to be done and it can be used - apart from its intention- for further work.