Bilgi ve iletişim teknolojileriyle bütünleşmeyi amaçlayan bir mesleki gelişim programının değerlendirilmesi ve bir model önerisi
Evaluating a professional development program that aims integration of information and communication technologies and a model proposal
  1. Tez No: 337453
  2. Yazar: ÖNER USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY BÜMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, mesleki gelişim, mesleki gelişim programlarının değerlendirilmesi, teknolojiyle bütünleşme, Program evaluation, Professional development, evaluating professional development programs, technology integration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Mesleki gelişim programlarının (MGP) değerlendirilmesinde birçok model kullanılmaktadır. Bu araştırma ile alanyazında yer alan modellerin bazı eksikliklerinin giderilmesine katkı sağlayarak, MGP değerlendirme çalışmalarında kullanılabilecek yürütülebilir Bütünsel Değerlendirme Modeli (BDM) önerilmiştir. BDM?nin denenmesi amacıyla Intel Öğretmen Programı adlı MGP değerlendirilmiştir. Araştırmada karma yöntemin eşzamanlı yuvalandırma deseni kullanılmıştır. Nicel veriler baskın olan nitel verilerin içerisine yuvalandırılmıştır. Çalışmanın nicel verileri 11 kurstaki 135 öğretmenden toplanmış, Nitel veriler için yedi kurstan toplam 21 kursiyer, dört eğitim görevlisi ve altı yöneticiyle görüşülmüştür. Nicel veri toplama aracı olarak Teknolojiyle Bütünleşme Ölçeği (TBÖ), Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Ölçeği (TPİBÖ) ve Teknoloji Öz Değerlendirme Ölçeği (TÖDÖ) kullanılmıştır. Bulgulara göre, bağlam açısından; kurs merkezlerinin donanım, internet bağlantısı, sıcaklık ve temizlik bakımından yetersiz olduğu, okulların teknoloji destekli eğitim açısından uygun olmadığı, verilen eğitimlerin bazı kursiyerlerin hazırbulunuşluk düzeyinin üzerinde olduğu görülmüştür. Girdi boyutu açısından; amaç ve içeriğin öğrenene görelik ilkesiyle uyumsuzluk gösterebildiği, zorunlu katılımın kursiyerlerin yaşam düzenlerini olumsuz etkilediği gözlenmiştir. Süreç boyutu açısından; kursiyerlerin Web 2.0. kursunun öğrenme-öğretme etkinliklerini rahat takip ederlerken IÖP?de zorlandıkları, bağlam ve girdi boyutu açısından belirlenen problemlerin süreçte yaşanan sorunların nedeni olduğu, planın uygulanmasıyla ilgili kurslar arasında önemli farklılıklar bulunduğu, kursu yürüten eğitim görevlilerinin genel olarak yeterli bulunduğu ortaya konmuştur. Katılımcı öğrenmeleri açısından; TBÖ, TPİBÖ ve TÖDÖ?lerinde öntest?sontest ölçümleri arasındaki fark anlamlıdır, ancak TBÖ sontest?izleme testi ölçümleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Nitel verilere göre, verilen eğitim kursiyerlerin teknoloji kullanım becerilerine katkı sağlamakla birlikte, öğretmenlerin pedagojik bilgi ve becerilerindeki değişim sınırlıdır. Örgütsel destek-değişim açısından; öğretmenlerin MGP?ye katılım konusunda desteklenmedikleri, yönetimin beklentisiyle MGP?de öğretilenler arasında fark olduğu, MGP sonrası uygulamaların takip edilmediği ve örgüt kültüründe önemli bir değişimin oluşmadığı görülmüştür. MGP sonrası bazı öğretmenler yeni bilgi-becerileri kullanmaya başlamışlardır, ancak bu öğretmenlerin sayısı çok azdır. MGP?de öğrenilenlerin öğrencilere yansımasında; sadece iki öğretmen öğrencilerinde değişim gözlediğini belirtmiştir. Yarar-maliyet analizi boyutunda, sınıf içi değişim ve öğrenciye yansıma sınırlı olduğundan eğitimin amacına ulaşamadığı ve yararın maliyeti karşılamadığı söylenebilir. Sonuç olarak, alanyazın ışığında oluşturulan BDM?nin, öğretmenlere yönelik mesleki gelişim programlarını değerlendirmede kullanışlı olduğu, sorunların çözülmesi koşuluyla IÖP?nin mesleki gelişime daha çok katkı getireceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
So many models are used to evaluate professional development (PD) programs. With this study contributing to reduce the some deficiency of the models at the literature, Holistic Evaluation Model (HEM) is offered which can be used for evaluating PD programs. Intel Teach Program (ITP) is evaluated to test HEM. Mixed method and synchronous nested design is used at this research. Quantitative data is nested into the dominant qualitative data. For qualitative data, 21 participant teachers, six administrators and four educators were interviewed. Quantitative data collected from 11 courses and 135 participant teachers. Six weeks later competing the course the retention tests and interviews were conducted. For the quantitative data Technology Integration Scale (TIS), Techno Pedagogic Content Knowledge Scale (TPCKS), and Technology Self-Evaluation Scale (TSES) were used. Based on the findings, in terms of the context, Training centers have problems of hardware, internet connection, temperature and cleaning. The schools are not appropriate for technology integrated lessons. Also, ITP is not suitable for some teachers? readiness. In terms of input, the aim and content of the program is not suitable for participants. Obligatory participation in the course is affecting participant teachers? life order. In terms of process, there are some problems; teachers have difficulties about following the process. Problems that are mentioned at the context and input evaluation may be the reason of the problems seen at the process level. Also, the plan was implemented differently by each trainer at ITP. Besides, trainers are reported as helpful and skillful. In terms of participants? learning, Technology Integration Scale?s, Technologic Pedagogic Content Knowledge Scale?s and Technology Self Evaluation Scale?s pretest ? posttest scores are increased meaningfully. Based on qualitative data, teachers? technology usage skills are increased, however difference in teachers? pedagogic knowledge and skills are limited. In terms of organizational support and change, teachers are not supported to participate professional development programs. Moreover, administrators and ITP have different expectations from teachers. Also, teachers? implementations after professional development are not followed up and there is not any change at organizational culture after ITP. In terms of using new knowledge and skills, very few teachers began to use new knowledge and skills at classes. In terms of student learning outcomes, only two teachers mentioned about difference in students? learning. In terms of cost-effectiveness analysis, because of the limited change at classroom and student learning, it?s seen that the PD program cannot achieve its goals, and ITP isn?t cost-effective Consequently, HEM is useful to evaluate the professional development programs for teachers. ITP, can be more effective in the case of solving mentioned problems.