Televizyon izleme süreleri ve televizyon programlarının türü ile öğrencilerinin denetim odağı algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship of locus of control between period of watching television and variety of television programmes
  1. Tez No: 125632
  2. Yazar: AYŞE BIYIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim odağı, televizyon programlan, izleme süresi, Locus of Control, Waching Period, Television Programmes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET TELEVİZYON İZLEME SÜRELERİ VE TELEVİZYON PROGRAMLARININ TÜRÜ İLE ÖĞRENCİLERİN DENETİM ODAĞI ALGISI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Ayşe BIYIK Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet BİLGİN Haziran 2003, 73 Sayfa Bu araştırmada, ilköğretim ikinci kademe düzeyinde okula devam eden öğrencile rin televizyon izleme süreleri ve televizyon programlarının türünün cinsiyet, yaş ve ai lenin ortalama aylık geliri açısından denetim odağı algılarının farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Uygulamalar Adana Büyükşehir Belediyesi sınırlan içerisinde bulunan ilköğretim kurumlan arasından alt, orta ve üst olmak üzere üç sosyo ekonomik düzeyden toplam üç okuldan 392 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrencilerin denetim odağı algısını belirlemek amacıyla Çocuklar İçin Denetim Odağı Ölçeği; araştırmaya katılan öğrencilerin demografik özellikleri için Ki şisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde varyans analizi, Scheffe testi kullanılmıştır. Bulgular, televizyon izleme süreleri ile denetim oda ğı algısı puanlan arasında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. 11-12 yaş öğrenci lerin denetim odağı puan ortalamalarının 13-14 ve 15-16 yaş öğrencilerin denetim odağı puan ortalamalarına göre, anlamlı derecede farklı olduğu ortaya çıkmıştır. Cinsiyet ve aylık gelire göre öğrencilerin denetim odağı puanlarında farklılığa televizyon izleme süreleri açısından rastlanmamıştır. Televizyon izleme süresi-cinsiyet, televizyon izleme süresi - aylık gelirin ortak etkilerine bakıldığında anlamlılığa rastlanmazken, yaş- tele vizyon izleme süresinin öğrencilerin denetim odağı puanlan üzerindeki ortak etkisi an lamlı bulunmuştur.m Haber programları izleyen erkek öğrencilerin denetim odağı puan ortalamaları, ha ber izlemeyen erkek öğrencilerin denetim odağı puan ortalamalarından daha düşük bu lunurken; belgesel izleyen öğrencilerin denetim odağı puan ortalamaları belgesel izle meyen öğrencilerin denetim odağı puan ortalamalarından daha düşük bulunmuş- tur.Belgesel programlar açısından cinsiyet ve aylık gelire göre öğrencilerin denetim o- dağı puanlarında farklılığa rastlanmamıştır. Haber programlan açısından yaş ve aylık gelire göre öğrencilerin denetim odağı puanlarında farklılık bulunamamıştır. Sonuç olarak yaş ile televizyon izleme süresi, cinsiyet ile haber programlan, yaş ile belgesel programlar arasında bir ilişki olduğu yaş büyüdükçe içsel denetimliliğin arttığı, yaş küçüldükçe dışsal denetimliliğe doğru gidildiği, içsel denetimli öğrencilerin haber ve belgesel izledikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT RELATIONSHIP OF LOCUS OF CONTROL BETWEEN PERIOD OF WATCHING TELEVISION AND VARIETY OF TELEVISION PROGRAMMES Ayşe BIYIK MA Thesis, Department of Education Sciences Supervisor: Yard. Doç. Dr. Mehmet BİLGİN June 2003, 73 pages In this research, the relationship between locus of control of students' watching television period and variety of television programmes releated to gender.age and average salary were investigated. The subjects wre 392 students having only three socia economic level living in Sey han Municipals of Adana. To evaluate the locus of control, locus of control scale.to investigate the demographic variables a questionnairewas also used. Analysis of data was done with analysis of variance and Scheffe test. Results revealed that there were significant differences between the scores of the period of watching television and locus of control. Results also revealed that 15-16 age students have the lowest scores compured with 13- 14 age students and 11-12 age students, and 11-12 age students have the highest scores compared with those 15-16 and 13-14 age students there was no difference found as related to students' gender and average salary on their locus of control scores. There was a significant effect between age-watching television period and the locus of control. The locus of control scores for male students, watching news programmes were lower than those were not watching news programmes. The locus of control scores for male students watching documentary programmes were lower than those who were not watching documentary programmes to take documentary programmes up there was no differance for the locus of control releated to gender and average salary. To take news ^uv* **.*!&*px Y^^cAS*^programmes up there was no diferance for the locus of control releated to age and average salary. To sum up, there are relationship between age and watching television period, gender and news programmes, age and documentary programmes getting older and older internal locus of control tends to icrease. Students watching news and documentary programmes have internal locus of control.