Örgütlerde iletişim iklimi: Çukurova bölgesindeki işletmelerde bir uygulama
Comminication climate: A research on business firms in Çukurova region
  1. Tez No: 125640
  2. Yazar: SEMİHA YALÇIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜNAL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, iletişim iklimi, motivasyon, moral, iletişimin unsurları, Communication, Communication climate, motivation, morale, elements of communication
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM İKLİMİ: ÇUKUROVA BÖLGESİNDEKİ İŞLETMELERDE BİR UYGULAMA Semiha YALÇIN Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Yar.Doç.Dr.Ünal AY Haziran 2002, 80 sayfa Bu çalışma, genelde iletişim, özelde de iletişim iklimi konusunu üzerine yapılmış bir araştırma niteliğindedir. İletişimin işletmelerin verimliliği, çalışanların moral ve motivasyonu konusundaki önemi çok iyi bilinmesine rağmen, iletişim ikliminin geliştirilmesi üzerine yoğun çalışmalar yapılmamaktadır. Genellikle bu tür konular fazla irdelenmemesi gereken ve kendiliğinden gelişmesi beklenen konular olmuştur. İşte bu çalışmada, istatistiksel yöntemlerle seçilen Çukurova Bölgesinde faaliyet gösteren sanayi ve ticaret işletmelerindeki iletişim iklimi tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda da bazı öneriler geliştirilmiştir. Yapılan çalışmaların sonucunda, iletişim iklimi konusunda bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin dünyadaki diğer uygulamalardan çok farklı bir noktada olmadıkları görülmüştür, özellikle işletme içinde bilgi edinme, bilgi edinme için destek sağlanması, bu bilgiye dayanılarak yapılacak yorumların açık bir şekilde ve korkusuzca ifade edilmesi gibi noktalarda işletmelerimiz çalışanları kendilerinin iyi bir noktada oldukların ifade etmişlerdir. Ancak iletişim açısından önemli olan bazı noktalarda da bazı zafiyetler tespit edilmiştir. Örneğin, işletme yöneticilerinin iş ilişkilerinde tüm çalışanlara eşit mesafede olmaması önemli bir sorun yaratmaktadır. Bu çalışmanın, tüm bu olumlu ve olumsuz noktalar ortaya çıkarılarak, bu konuda işletmelerimize önemli bir ayna görevi yaptığı inancını taşımaktayız.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT COMMUNICATION CLIMATE: A RESEARCH ON BUSINESS FIRMS IN ÇUKUROVA REGION Semiha YALÇIN Master Thesis, Business Department Supervisor: Assist.Prof.Unal AY(Ph.D) June 2002, 80 pages This study aims to investigate the issue of communication in organization. The study specifically seeks out to examine communication climate. Researchers have paid little attention to the advancement of organizational climate, although it is widely known that communication is the key for the organizational effectiveness, employees' morale and motivation, In this exploratory study, to find out communication climate in the business organizations of Çukurova region. Some suggestions are developed on the basis of research findings. Business organizations located in the Çukurova region have no difference in communication climate from the experiences of the modem business world. According to the results, employees are in a good point with a respect to obtain information, supportiveness for obtaining information expressing feelings and giving suggestions. However, there seems to be some weaknesses in organizational communication, for instance, directors do not treat equally to all employees.