Çevreci pazarlama anlayışı ve tüketicilerin çevreci tutumlarının tüketici davranışları üzerindeki etkisi ile ilgili bir uygulama
Environmental marketing approach and an application about effects of consumer environmental attitudes on consumer behavior
- Tez No: 125651
 - Danışmanlar: PROF.DR. SERAP ÇABUK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Sosyal Pazarlama, Çevreci (yeşil) Pazarlama, Çevreci Ürün Geliştirme, Çevreci Tüketicilik, Social Marketing, Environmental (Green) Marketing, Green Product Development, Green Consumerisrri
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ö2ET ÇEVRECİ PAZARLAMA ANLAYIŞI VE TÜKETİCİLERİN ÇEVRECİ TUTUMLARININ TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ İLE İLGİLİ BİR UYGULAMA ~ M. A. BURAK NAKIBOĞLU Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Serap ÇABUK Ocak 2003, 126 sayfa 1980'lerde çevresel konular dünyaya egemendi. 1980'lerden beri, tüm yaşam biçimlerine önemli ölçüde etkisi olan çeşitli çevresel problemler arttığı için, tüketicilerin çevre duyarlılıklarında da artış oldu. özellikle, toplumun genel görüşüne göre çeşitli çevresel problemlerin kaynağı iş dünyasıydı. Bu olaylar sosyal pazarlama ve çevreci (yeşil) pazarlama gibi anlayışların geliştirilmesine neden oldu. Bu çalışmada, çevrecilik, modern pazarlama, sosyal pazarlama, çevreci (yeşil) pazarlama ve çevreci tüketicilik hakkında mevcut literatür incelenmiş ve bir saha çalışması yürütülmüştür. Saha çalışması Adana'daki en büyük alışveriş merkezinden alışveriş yapan tüketiciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada amaç; tüketicilerin çevreci tutumları, eğitim ve gelir düzeyleri ve tüketici davranışları arasındaki ilişkilerin sorgulanmasıdır. Araştırma sonuçları tüketicilerin çevreci duyarlılıkları ile satın alma davranışları arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sonuçlara göre yüksek çevreci hassasiyete sahip tüketicilerin, çevreci satın alma davranışlarının düzeyi de yüksektir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT ENVIRONMENTAL MARKETING APPROACH AND AN APPLICATION ABOUT EFFECTS OF CONSUMER ENVIRONMENTAL ATTITUDES ON CONSUMER BEHAVIOR M. A. BURAK NAKIBO?LU Master Thesis, Business Department Supervisor: Prof. Dr. Serap ÇABUK January 2003, 126 pages In the 1980's environmental issues had dominated the world. Since the 1980's there have been a progressive increase in consumer environmental consciousness, as increasing kinds of environmental problems put a strong impact on all forms of life. Specifically, society in general regarded business as the source of variety of environmental problems. These events caused to develop those concepts such as social marketing and environmental (green) marketing. In this study, the existing literature on the environmentalism, modern marketing, social marketing, environmental (green) marketing, and green consumerism has been examined and a field study conducted. The field study was conducted on the consumers shopping from the biggest shopping center in Adana. In this study the purpose was to investigate the relationship between consumer's environmental attitudes, level of education, income and consumer behaviors. The questionnaire results have indicated that there is a relationship between consumer environmental consciousnesses and consumer buyirtg behavior. According to results consumer who has higher level of environmental consciousnesses, have also higher level of environmental buying behavior.