Eş'ari'nin kelam metodu ve bilimsel metot açısından değerlendirilmesi.
Eş'ar's teology and the evaluation from the view of scientific method
  1. Tez No: 125652
  2. Yazar: İSMAİL ŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Metot, kelâm metodu, nakli ve akli yaklaşımlar, felsefi yorum, Method, teology, rationalist and litteralist approaches, philasophical comment.
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
m ÖZET EŞ'ARİ'NİN KELAM METODU VE BİLİMSEL METOT AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ İsmail ŞIK Yüksek Lisans Tezi, Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. İsmail YÖRÜK Eylül 2003, 108 Sayfa Bu çalışmada öncelikle, metot kelimesinden başlanarak bilimsel metot problemi ortaya konulmuştur. Sosyal bilimler için metot, bilindiği gibi tartışmalı bir konudur. Genel olarak kabul edilen, tüm sahalar için geçerli olan bir metottan bahsetmemiz pek mümkün gözükmemektedir. Araştırmamızda metot meselesi etrafındaki tartışmaları inceledikten sonra, Ehl-i Sünnet kelâmcılarını esas alarak Kelâm ilminde metot konusunu değerlendirdik. Genel hatlarıyla bir sünni kelâm metodu denemesinde bulunduk. Eş'ari'nin kelâm anlayışı ve kelâm metodundan önce, o gün için İslam toplumunun içinde yer alan siyasi ve fikri grupların önde gelenlerini, itikadın belirlenmesinde takip edilen metot ve tavırlar açısından inceledik. İslam inancım savunma, açıklama ve aklileştirme noktasında izlenen yol ve yöntemleri önce tespit ettik. Daha sonra bu yöntemleri sistemli bir şekilde düzenlemeye çalıştık. Bunu yaparken Hariciler, Mutezile, Ashabu'l-Hadis ve Ashabu'r-Rey taraftarlarım inceledik. Eş'ari'nin kelam anlayışım ve kelâmi görüşlerinin kaynaklarım, görüşlerini açıklarkenki üslubu, takip ettiği ahlaki normları ve kullandığı delilleri ortaya koymaya çalıştık. Eş'ari ile ilgili bu bilgileri, onun kelam kitaplarından aldık. Kelâm ilmini savunduğu risalesi, kelam anlayışını belirlerken hareket noktamız oldu. Kelâmi görüşleri ve sunarkenki üslûbundan hareketle onun kelam metodunu ortaya koymaya çalıştık. Eş'ari'nin katı akılcı diye bilinen bir gruptan katı nakilci bir gruba geçmesini, sebep ve sonuç açısından değerlendirdiğimiz gibi, iki dönem arasındaki metodik faklılıkları Ehl-i Sünnet ve Mutezile'nin itikadın belirlenmesindeki tavırlarını kıyaslarken çizmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT EŞ'ARİ'S TEOLOGY AND THE EVALUATION FROM THE VIEW OF SCIENTIFIC METHOD İsmail ŞIK Master Degree Thesis, the Department of the Basic Islamic Sciences Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ismail YÖRÜK September 2003, 108 Pages In this work, firstly by staring with the word of“method”scientific method is disscussed for social sciences, method is know as a chaotic subject. It is not posisible to mention about a valid method for all areas. In our search, after studying the arguments about methods, we evalvate the method subject in teology on the bases of the Ehl-i Sünne Teology m general terms, we have tried a sunne teological method. Before Eş'ari's teology and method, we have studied the leaders of political and philasopical groups of Islamic society of that day from the wiev of method and attiutudes whic are followed determine the belief. Frist we found the ways and methods which are used on the point of defence, explanation and intellectualization of Islamic beleif, then we tried to set them in a systematic way. While doing this we have stuied the supporters of Khanjite, Mutezile, Ashabu'l-Hadiht and Ashabu'1-Rey. We have tried to show Eş'ari's style, ethical norms he followed and evidences he used whilewas telling about his teology, the sources of his teologial views and his views. Datas about him are taken personally. The essay in which he defends teology is our starting point to determine his teology. By his teological views, we have descibed his teological method. We both evaluate the transitions of Eş'ari from a rasyonalist group a literalist group from the view of resaon and reult and we have tried to show the differences of two periods while telling the views of Ehl-i Sunne and Mutezile