Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türk sigortacılık sektörü
Turkish insurance sector in the adaptation process of European Union
  1. Tez No: 125650
  2. Yazar: ALİRIZA ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ KUTLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sigortacılık, Economics, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: insurance, RiskJFund %c, rûxsmö&(zmKüvmjB
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Toplumlar, yaşanılan boyunca risklerin gerçekleşmesi sonucu meydana gelebilecek zararları önlemek için çeşitli çarelere başvurmuşlardır. Ekonomik kaybın, zarara uğrayanlar tararından karşılanması çoğu zaman mümkün olmadığından, bunun daha geniş bir kitlelere yayılması gereği ortaya çıkmıştır. Bu suretle bir kişinin kaldıramayacağı maddi yük birçok kişi arasında bölüşülecektir. Sigortacılık sektörü, insanların ve işletmelerin risklerini üstlenmesi gibi temel işlevlerinin yanında toplanan primlerin ekonomiye büyük ölçüde kaynak yaratması, bu sektörün önemini daha da arttırarak gelişmesini olumlu yönde etkilemiştir. Bir çok gelişmiş batı ülkesinde bacasız bir endüstri haline gelen sigorta sektörü sermaye piyasasının ana unsurlarından biri haline gelmiştir. Buralardaki sigorta şirketleri sadece ekonomik kaynak yaratmakla kalmamış, bu kaynakların yönlendirilmesi ve yönetiminde yaratılan etkiyle ekonominin itici kuvveti olmuşlardır. Sigortacılık sektörü, sosyo-ekonomik kayıpların önlenmesi, sermaye birikimi ve kredi olanağı sağlaması, refahı ve vergi gelirlerini artırması, istihdama katkısı ve uluslararası ekonomik ilişkileri geliştirmesi gibi fonksiyonlarından dolayı önemini artırmıştır. Sigorta sektörünün kişi ve kurumlara güvence vermesinin yanısıra, prim olarak aldığı tutarların çoğalarak büyük miktarlarda fon oluşturduğu gözlenmiştir. Bu fonlar, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin kalkınma sürecinde yatırımlara kanalize edilerek, ekonomiye büyük katkıda bulunmaktadır. Türkiye'de sigorta sektörü fazla gelişmemiş olmakla beraber, Sosyal güvenlik sistemimizdeki yetersizliklerden dolayı bu sektöre olan ihtiyaç daha fazla artmaktadır. Anahtar Kelirneler:Sigorta, Fon, Risk
Özet (Çeviri)
ABSTRACT For many years,humanily has sought remedies to remove losses that may arise at the end of some unwanted incidentsJBecause, in general economic losses have not been possible to be covered by those Who have had disasters,it has been considered necessary that it will be better to spread these losses to a larger group.So,that material lood that cannot be lifted by one person will be shared among many people. The fact that today collected premiums create funds for he economy in large amounts a long with the basic functions of the insurance sector like under taking the risk of people and administrations has increased the importance of this sector and affected is development in a positive way. The, insurance sector, which has become an industry without a chimney in developed countries, has also become one of the main elements of the capital market.The insurance companies in these countries have not only created funds, but also become the pushing power in canalizing and managing these funds. Insurance sector has gained importance for its functions like preventing socio-economic losses, providing capital accumulation and cerdits, increasing welfare and tax revenues, contributing to the employment and developing international economic relations. While the insurance system gives guarantee to individuals and organizations^ is seen that amounts received as premium have accumulated and formed funds in large amounts.These created funds, canalizing developing countries like Turkey to make investments in their development period have made important contributions to the economy. Although the insurance sector in Turkey has not developed much,the need to this sector has been increasing more because of the incompetences in our social security system.