Enflasyon hedeflemesi: Ülke uygulamalarına örnekler ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Inflation targeting: Country experiences and applicability for Turkey
- Tez No: 125653
- Danışmanlar: PROF.DR. MAHİR FİSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon Hedeflemesi, Para Politikası Hedeflemeleri, Merkez Bankası Bağımsızlığı, TCMB Bağımsızlığı, Türkiye'de Enflasyon, Inflation Targeting, Monetary Policy Targets, Central Bank Independence, Independence of TCMB, Inflation in Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ill ÖZET ENFLASYON HEDEFLEMESİ: ÜLKE UYGULAMALARINA ÖRNEKLER VE TÜRKİYE'DE UYGULANABİLİRLİĞİ Harun Uçak Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mahir FİSUNOĞLU Eylül 2003, 119 sayfa İlk defa olarak 1990 yılında Yeni Zelanda da uygulanmaya başlayan enflasyon hedeflemesi para politikası, daha sonraki yıllarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye'de ise 1990'lı yılların sonlarında gündeme gelen enflasyon hedeflemesi, çeyrek yüzyıldır yüksek enflasyonun yaşandığı ülkemizde uygulanabilir bir para politikası olup olmadığı tartışılmaya devam edilmektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde enflasyon hedeflemesinin kavramsal çerçevesi, önkoşulları ve uygulanma dönemindeki stratejik özelliklerine yer verilmektedir. İkinci bölümde, Yeni Zelanda ve İsrail enflasyon deneyimlerine yer verilmektedir. Üçüncü bölümde, enflasyon hedeflemesinin ülkemiz ekonomisi açısından uygun bir para politikası olup olmadığına yer verilmektedir. Enflasyon hedeflemesine geçiş öncesi merkez bankası yasalarında değişiklikler yapılarak, merkez bankasının daha bağımsız bir kurum haline gelmesi sağlanmıştır. Para politikasında nihai hedefin fiyat istikran olarak belirtildiği bu yasal düzenlemelerle birlikte, enflasyon hedefinin uygulanabilirliğinde kamu maliyesinde yapılacak düzenlemelerin de tamamlayıcı bir rolü olacaktır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INFLATION TARGETING: COUNTRY EXPERIENCES AND APPLICABILITY FOR TURKEY Harun UÇAK Master Thesis, Department of Economics Supervisor: Phd. Mahir FİSUNO?LU September 2003, 119 pages As a monetary policy, inflation targeting has firstly been implemented by New Zeland Central Bank in 1990 and since then has been adopted in many countries. Inflation targeting had put on the agenda at the end of the 1990' s in Turkey, and has stil been under discussion whether it is appliciable as a monetary policy. In the first chapter of this resarch, the theoritical framework of inflation targeting, its preconditions and strategical features are studied. In the second chapter, the implementiation of inflation targeting is examined by analyzing the experiences of New Zealand and Israel. In the last section, inflation targeting is questioned whether it is an appropriate monetary poolicy for Turkey. As a first step toward inflation targeting, Central Bank of Turkey has been given legal independency by law. In addition, appropriate public finance policy should be complementary to inflation targeting.