İlköğretim I. kademesinde görev yapan öğretmenlerin öğretim, davranış ve insan yönetiminde müdahaleci olup olmamalarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investigate teachers in their classes to see whether intervention or non-intervention on istruction, behavior and people management according to some variables
- Tez No: 125665
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Öğretim Yönetimi, İnsan Yönetimi, Davranış Yönetimi, Classroom Management, Instruction Management, People Management, Behavior Management
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİMİN I. KADEMESİNDE GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETİM, DAVRANIŞ VE İNSAN YÖNETİMİNDE MÜDAHALECİ OLUP OLMAMALARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Mahmut ÖĞ Yüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Filiz YURTAL Eylül,2003; 106 sayfa Bu araştırma öğretmenlerin sınıfta öğretim, davranış ve insan yönetiminde müdahaleci olup olmamasının cinsiyet, meslekteki kıdem ve görev yapılan yer değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma Adana merkez ilçelerinde çalışan 178 öğretmen üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni sınıfta öğretim, insan ve davranış yönetim biçimlerini ölçmek için Martin(1997) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlaması araştırmacı tarafından yapılan Sınıf Yönetiminde Tutum ve İnançlar (Attitudes & Beliefs on Classroom Control) Envanteri kullanılmıştır. Envanter öğretmenlere uygulanmış ve elde edilen öğretim, insan ve davranış yönetimi puanlan cinsiyet, görev yapılan yer ve meslekteki kıdeme göre farklılaşıp farklılaşmadığı belirlenmiştir. Bunun için değişkenin boyutları iki olduğunda t testi; ikiden fazla olduğu durumlarda ise tek yönlü varyans analizi yapılmış ve gözlenen farklılıklar Scheffe -F testi ile kontrol edilmiştir. Anlamlılık düzeyi,05 olarak alınmıştır. Araştırma sonuçlan öğretmenlerin sınıfta öğretim, insan ve davranış yönetimi ile cinsiyet ve görev yapılan yer değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığım, meslekteki kıdem ile öğretim yönetimi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Buna göre kıdemi fazla olan öğretmenlerin öğretim yönetimi alanında daha müdahaleci olduğu görülmüştür. 12-15 yıl kıdemine sahip öğretmenlerin öğretim yönetiminde 8-11 ve 4-7 yıl kıdemine sahip öğretmenlere göre daha müdahaleci oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
İH ABSTRACT INVESTIGATE TEACHERS IN THEIR CLASSES TO SEE WHETHER INTERVENTION OR NON - INTERVENTION ON INSTRUCTION, BEHAVIOR AND PEOPLE MANAGEMENT ACCORDING TO SOME VARIABLES Mahmut Ö? MA Thesis, Departmant of Primary School Supervisor: Asist Prof. FiBz YURTAL September -2003; 106 pages The purpose of this study to investigate teachers in their classes to see whether intervention or non - intervention on instruction, behavior and people management according to sex, teaching experience and work place of the teachers This study carried out 178 teachers who works in centre of Adana. The dependent variable of this study which are instruction, people and behavior management to measure has been gathered through applying“Attitudes & Beliefs on Classroom Control Inventory”which was developed by Martin and adopted to Turkish by the researcher and consisting of 22 questions. The Inventory carried out the teachers and to see points of instruction, people and behavior whether to become different or not.The data has been analyzed by using One way Annova when independent variables had more two dimensions and Independent Samples T test when independent variables had two dimension. The results of the study have indicated that instruction management is significantly associated with teaching experience but not significantly associated with other variables. In this study teachers who had 12 and more teaching experience was more intervention on instruction management than teachers had 8-14 years of teaching experience group and 4-7 years of teaching experience re YÜKSEKÖ?RİİİMKURBUIIV