Kaynaştırma ve alt özel sınıfa devam eden eğitilebilir zihinsel engelli çocukların kelime dağarcıkları düzeyleri bakımından karşılaştırılmasının incelenmesi (Adana örneği)
The Investigation of comparasion of educable mentally retarded children in integrated and subclasses according to the level of vocabulary raw data (The sample of Adana)
- Tez No: 125666
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSKENDER ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitilebilir Zihinsel Engelli Çocuk, Kaynaştırma, Alt Özel Sınıf, Kelime Dağarcık Düzeyi II, Educable Mentally Retarded Children, integration, Subclass, Level of Vocabulary Raw Data. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET KAYNAŞTIRMA VE ALT ÖZEL SINIFA DEVAM EDEN EĞİTİLEBİLİR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARIN KELİME DAĞARCIKLARI DÜZEYLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASININ İNCELENMESİ (ADANA ÖRNEĞİ) Özcan KARAASLAN Yüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. İskender ÖZGÜR Ağustos 2003, 97 sayfa Bu araştırma, kaynaştırma ve alt özel sınıfa devam eden eğitilebilir zihinsel engelli çocukların, kelime dağarcık düzeylerinin karşılaştırılmasına yönelik yapılmış genel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma evrenini, Adana ili merkez ilçelerinde (Seyhan ve Yüreğir) bulunan İlköğretim Okullarında kaynaştırma ve alt özel sınıfa devam eden eğitilebilir zihinsel engelli çocuklar oluşturmaktadır. Örneklem alt özel sınıfların olduğu 4 okul ile kaynaştırma sınıflarının bulunduğu 21 okul olmak üzere toplam 25 okuldaki sınıflara devam eden 7-14 yaş grubunda olan, 15 kız ve 45 erkek toplam 60 eğitilebilir zihinsel engelli çocuktan oluşmaktadır. Bu araştırma için gerekli veriler, çocukların kelime dağarcık düzeylerinin belirlenmesi için, geçerliliği ve güvenirliliği saptanmış, Peabody Resim-Kelime Haznesi Testi ile toplanmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, Pearson korelasyon analizi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Peabody Resim-Kelime Haznesi Testinden alınan puanlar açısından bakıldığında, alt özel sınıfa devam eden EZEÇ'lerin kelime dağarcık düzeylerinin kaynaştırma sınıfına göre düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Yine Peabody Resim- Kelime Haznesi Testinde yer alan isim içerikli ve fiilimsi içerikli kelimelere göre çocukların testten aldığı puanlar açısından karşılaştırma yapıldığında, kaynaştırma Isınıfına devam eden çocukların fiilimsi içerikli kelimelerde alt özel sınıftaki çocuklara oranla daha üst seviyede olduğu belirlenmiştir. İsim içerikli kelimelerde ise, kaynaştırma lehine bir fark olmasına karşın bu fark istatistiksel olarak düzeyinde anlamlı bulunmamıştır (p>.05). Ayrıca, araştırmaya dahil edilen ana-babaların eğitim düzeylerinin düşük olduğu görülmüş olup, bu durumun çocuklarının kelime dağarcıklarına olumsuz yönde etki yaptığı söylenebilir. Diğer taraftan EZEÇ'lerin yaş grupları ve cinsiyetleri açısından Peabody Resim Kelime Haznesi Testinden aldıkları puanlar arasında anlamlı bir farkın olmadığı, ancak her iki grubun yaşı arttıkça testten elde edilen puanların da arttığı görülmektedir. Çocukların zeka bölümü puanı ile testten almış olduğu puanlar arasındaki ilişkiye bakıldığında ise, zeka bölümü puanı arttıkça testten alınan puanların da arttığı saptanmıştır. Bu sonuçlar, EZE çocukların kelime dağarcıklarının kazanılmasında yaş ve zeka bölümü faktörünün aynı eğitim koşullarında önemli bir etkisi olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Ayrıca her iki eğitsel uygulamanın söz konusu çocuklara uygulanmasında sözel iletişim becerileri açısından kaynaştırma uygulaması lehine sonuç alındığı görülmektedir. Bu nedenle kaynaştırma modelinin EZE çocukların eğitiminde ve öğretiminde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF COMPARASION OF EDUCABLE MENTALLY RETARDED CHILDREN IN INTEGRATED AND SUBCLASSES ACCORDING TO THE LEVEL OF VOCABULARY RAW DATA (THE SAMPLE OF ADANA) Özcan KARAASLAN MA Thesis, Department of Elementary Education Supervisor;Asst. Prof. Dr. İskender ÖZGÜR August-2003, 97 Pages This research is a descriptive study of a general model of scanening conducted to compare the level of vocabulary raw data of educable mentally retarded children in integrated and subclasses. The population of the study comprises of educable mentally retarded children in integrated and subclasses of elementary schools in Yüreğir and Seyhan districts of Adana. The samples consist of 15 girls and 45 boys; totally 60 educable mentally retarded children of 7-14 age group attending 4 shcools having subclasses and 21 schools having integrated classes, in total 25 schools. The necessary data for this study were gathered using Peabody Picture- Vocabulary Test whose validty and reliability were fixed to determine the level of vocabulary raw data of children. İn the analyses of the data added in the extension of research independence groups t-test, the analyses of pearson corelation and one-way variance analyses were used. According to the result of Peabody Picture- Vocabulary Test, it is determined that, the level of vocabulary raw data of EMRC attending the subclasses was lesser than integration classes. Again according to the vocabulary items including nouns and gerunds in Peabody Picture- Vocabulary Test when it is compared in terms of the points they got from the test, the children attending integration classes were in an upper level than the children attending subclasses in the vocabulary items including gerunds. İn the vocabularuy items including nouns, although there is a difference for the integration group, this difference is not found meaningful in P>.05 level. mMoreover, the education level of parents included in this research was found to be low and it can be said that this situation, has a negative influence on the vocabulary raw data of their children. On the other hand, it was observed that there wasn't any significant difference between the points EMRC obtained from Peabody Picture- Vocabulary Test in terms of age groups and gender. However, it was clear thet the more two groups got older, the more points they got from the test. When the relation between intelligence quotient scores and the points they got from the test was examined, it was found that there was a positive correlation between the points of intelligence quotient test and the points of the test. That is the points from the test increases in the same way as the points from intelligence quotient test do. These results, indicate that age and intelligence quotient have a signficant influence on the acqusition of vocabulary raw data in the same educational conditions. Furthermore, it is observed that in the practise level of both educational applications on these children in terms of communication, the results are favoring the integration application. Therefore, it is clear that integration model has positive influence on the education of EMRC.