Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden gelen turistlerin Türkiye'yi tercih etme sebepleri, karşılaştıkları sorunlar ve beklentileri
The Reasons for choosing to visit, problems faced by, and expectations of tourists visiting Turkey from Commonwealth of Independent Stastes (CIS)
  1. Tez No: 125667
  2. Yazar: İLGAR MEMMEDOV
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA DEMİRCİ OREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: CIS, Turkish Tourism, Tourism in Turkey, The Problems of Tourists from CIS, The Expectations of Tourists from CIS. f.£. TfteS&Ö?SIEYtei KBtWJ
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
iii ÖZET BAĞIMSIZ DEVLETLER TOPLULUĞU ÜLKELERİNDEN GELEN TURİSTLERİN TÜRKİYE'Yİ TERCİH ETME SEBEPLERİ, KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE BEKLENTİLERİ İlgar MEMMEDOV Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fatma DEMİRCİ OREL Nisan 2003, 126 sayfa Turizmin Türk ekonomisindeki önemli rolü nedeniyle sektöre verilen önem artmaktadır. Turizm sektörü ülkeye önemli miktarda döviz geliri kazandırmakta ve yeni istihdam sahaları yaratmaktadır. Bu yüzden, turist kabul eden bütün ülkeler, pazardaki paylarını artırabilmek amacıyla başta tanıtım olmak üzere pazarlama faaliyetlerine büyük rakamlarla ifade edilen bütçeler ayırmaktadırlar. Fakat, Türkiye'de turizm sektörüne yeterince önem verilmediği ve sektörün ciddi sorunlar içinde olduğu görülmektedir. Hizmet sektöründe çok hassas ve bir o kadar da karmaşık yapıya sahip olan turizmde istenilen seviyede gelişim etkin pazarlama faaliyetlerini gerektirmektedir. Turizmde başarılı bir pazarlama için pazar araştırması yapmak şarttır. Bu nedenle, turizm sektöründe hizmet pazarlaması faaliyetlerinin etkin bir şekilde kullanılması için ülkeyi ziyaret eden turistlerin demografik ve sosyo-ekonomik yapıları ile beklentilerinin ve karşılaştıkları sorunların bilinmesi önem taşımaktadır. Bunların bilinmesi turistlere sunulan hizmetlerdeki aksaklıkların giderilmesine ve turistlerin memnuniyet düzeylerinin yükseltilmesine olanak sağlayacaktır. Bu çalışmada, BDT ülkelerinden gelen turistlerin Türkiye'yi tercih etme sebepleri, Türkiye'de karşılaştıkları sorunlar ve Türk turizminden beklentileri araştırılmıştır. Çalışmanın ilk iki bölümü, turizmde hizmet pazarlaması, Türkiye'ye yönelik turizm talebi ve bu talebi etkileyen faktörler gibi konuları kapsayan literatür taraması sonucunda elde edilen bilgilerden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde ise, araştırmayı tamamlayıcı niteliğe sahip bir saha çalışmasına ve sonuçlarına yer verilmiştir.IV Bu çalışmadan elde edilen bazı önemli bulgulara göre; BDT'li turistlerin Türkiye'de karşılaştıkları sorunların bir sonraki tatillerinde Türkiye'yi tercih etmeleri üzerinde orta düzeyde etkisi olduğu, ancak beklentilerinin tercihlerinde aynı etkiye sahip olmadığı anlaşılmaktadır. Bu ülkelerden gelen turistlerin Türkiye'yi seçmelerindeki en önemli faktör ucuzluktur. Anahtar Kelimeler; BDT, Türk Turizmi, Türkiye'de Turizm, BDT'li Turistlerin Sorunları, BDT'li Turistlerin Beklentileri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE REASONS FOR CHOOSING TO VISIT, PROBLEMS FACED BY, AND EXPECTATIONS OF TOURISTS VISITING TURKEY FROM THE COMMONWEALTH OF INDEPENDENT STATES( CIS ) İlgar MEMMEDOV Master Thesis, Business Department Supervisor: Assistant Prof. Dr. Fatma DEMİRCİ OREL April 2003, 126 pages The importance of tourism sector has increased recently due to the role it plays in business life of Turkey. It brings a considerable income in terms of foreign currency, that provides the country with new employment environments. That is why all countries participating in tourism activity allocate their funds for promotion purposes and marketing research activities in order to expand their market within the world tourism. However, tourism sector in Turkey experiences serious problems which have not been considered yet to be important enough. Tourism sector has a very sensitive and at the same time complicated structure that is why the desired growth can be achieved only through dynamic marketing activities. For a successful marketing in tourism it is important to perform research in this area. For this purpose it is important to learn more about demographic and socio-economic structures and expectations and problems of the tourists that visit the country. This knowledge will help us correct the faults and satisfy the tourists completely. This study is basically divided into three sections. The first two sections examine the existing literature on marketing services in tourism sector; tourists' demands towards Turkey; and the factors that affect these demands. In the third section, based on this literature, a field study is conducted to investigate the reasons for choosing to visit, problems faced, and expectations of tourists visiting Turkey from CIS countries. According to the findings of this study; it has been found that the problems faced by tourists from CIS countries during their holidays in Turkey have a moderate effectVI choosing Turkey for the next time. However, the expectations do not have the same effect on their destination choice. So it has been concluded that the low price is the main factor why tourists from these countries choose Turkey.