Ekonomik kriz süreci ve yöneticilik: Türkiye'deki ekonomik kriz sürecinin ortaya çıkardığı yönetici tutum ve davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
Economic crisis process and management: A research on managerial behaviors and attitudes changing through economic crisis process in Turkey
- Tez No: 125668
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Crisis, Crisis Management, Managerial Behavior, Model, Strategy IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
iii ÖZET EKONOMİK KRİZ SÜRECİ VE YÖNETİCİLİK: TÜRKİYE'DEKİ EKONOMİK KRİZ SÜRECİNİN ORTAYA ÇIKARDIĞI YÖNETİCİ TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Konuralp SEZGİLİ Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN Eylül 2003, 120 sayfa Bu çalışma, örgütlerdeki yapısal faktörler ve yönetsel davranış arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmaktadır.“Kriz”terimi, günümüz işletmecilik yazınının en popüler kavramlarından biri haline gelmiştir. Kısaca kriz, bir örgütü olumsuz etkileme potansiyeline sahip herhangi bir şeydir, diğer bir deyişle kriz bir örgütün başa çıkması gereken bir olgudur. Öte yandan kriz yönetimi ise krizin vereceği potansiyel zararları durdurmaya ve mümkünse azaltmaya yönelik planlar bütünüdür. Krizin tanımından hareketle krizlerin örgüt içerisinde ikili bir etki yarattığından bahsedilebilir. Bunlar, krizlerin“örgütsel”ve“bireysel”yansımalarıdır. Bu çerçevede tez çalışmasında ikili bir yaklaşım sergilenmekte ve iki ana çerçeve incelenmektedir Kriz ve Yönetsel Davranış. Bu noktada, bu çalışmanın temelini, örgütsel krizler ve yönetsel davranış arasındaki ilişkilerin tespiti oluşturmaktadır. Tutumların hızlıca değiştiği söylenemese de yapısal ve davranışsal/algısal faktörler arasındaki etkileşimin varlığından bahsedilebilir. Bu çalışma“En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu”içerisinde, seçilmiş sektörlerdeki orta ve üst düzey yöneticilere uygulanmıştır. Araştırma sonuçlan, ifade edilen değişkenler arasındaki ilişkilerin varlığını aydınlatmaktadır. Anahtar Kelimeler. Kriz, Kriz Yönetimi, Yönetsel Davranış, Model, Strateji
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ECONOMIC CRISIS PROCESS AND MANAGEMENT: A RESEARCH ON MANAGERIAL BEHAVIORS AND ATTITUDES CHANGING THROUGH ECONOMIC CRISIS PROCESS IN TURKEY Konuralp SEZGİLİ Master of Science Thesis, Department of Business Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin ÖZGEN September 2003, 128 pages This exploratory study aims to reveal the relationship between organizations' structural elements and managerial behavior. The term“crisis”became almost one of the most popular concepts in today's contemporary business literature. Simply stated, a crisis is anything that has the potential to affect an organization negatively, in other words, it is a situation and the organization must cope with it. On the other hand, crisis management is simply a factual plan that works to obstruct or, if possible, decrease the potential damage of a crisis. In this context, crises have a dual effect as we call it“organizational”and“personal”reflections. From this point of view, this study progresses through a bilateral approach and two main topics as a reflection of this approach: Crisis and Managerial Behavior. The basis of this study is to clarify the relationship between organizational crisis and managerial behavior. As attitudes do not change rapidly, we tend to show how the links between structural and behavioral/perceptional components interacts. The study has been applied in“500 big industrial organizations”in selected business sectors' middle and top managers. The research findings illuminate the relationships between proposed variables.