Gelişmekte olan ülkelerde döviz krizleri ve IMF politikaları
Exchange rate crisis in developing countries and IMF policies
- Tez No: 125672
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT DOĞANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelişmekte Olan Ülkeler, Türkiye Ekonomisi, Sermaye Hareketleri, Sabit Döviz Kuru, Döviz Krizi, Developing Countries, Turkish Economy, Capital Flows, Fixed Exchange Rate, Exchange Rate Crisis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
iii ÖZET GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE DÖVİZ KRİZLERİ VE IMF POLİTİKALARI Ahmet ŞAHBAZ Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Murat DOĞANLAR Ocak 2003, 162 sayfa Bu çalışmada, 1990 sonrası bazı gelişmekte olan ülkelerde yaşanan döviz krizleri ele alınarak, Türkiye'nin Şubat 2001 'de yaşamış olduğu döviz krizinin literatürde belirtilen öncü göstergelerindeki değişimler incelenmiştir. 1980 sonrası dünyada yaşanan finansal serbestleşme hareketlerinin giderek hız kazanması ile birlikte finansal piyasalarını gerekli altyapıyı oluşturmadan serbestleştiren gelişmekte olan ülkeler, 1990 sonrası yoğun bir şekilde kısa vadeli sermaye hareketlerinin etkisi altında kalmışlardır. Özellikle sabit döviz kuru politikası uygulayan gelişmekte olan ülkeler, sermaye hareketlerinin de etkisiyle ulusal paralarının aşın değerlenmesi ile birlikte cari işlemler dengesindeki açıklarında ciddi oranlarda artışlarla karşı karşıya kalmışlardır. Ülkedeki, ekonomik ve siyasal olumsuzluklara hemen tepki veren kısa vadeli sermaye, yaşanan istikrarsızlıklar neticesinde ülkeleri aniden terk ederek döviz krizlerinin meydana gelmesinde önemli bir neden olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
tv ABSTRACT EXCHANGE RATE CRISIS IN DEVELOPING COUNTRIES AND IMF POLICIES Ahmet ŞAHBAZ M. A. Thesis, Economy Department Supervisor : Doç. Dr. Murat DO?ANLAR January 2003, 162 pages In this study, developments of pre-indicators related to the Turkish exchange rate crisis that has been taken place on February 2001 have been analysed by considering the exchange rate crisis of some developing countries in 1990s. In 1980s financial liberalization programs have been imposed all over the world. During this period, developing countries have been exposed to fairly short-term capital movements since they had not deepened properly their financial markets. The countries having fixed exchange rate regimes have been suffered from serious increases in the current account balance deficits by the effect of capital movements causing domestic currency appreciations. Short-term capital movements have been one of the important causes for exchange rate crisis since they reacted to economical and political disorders rapidly.