Demirtaş Ceyhun'un öykücülüğü ve romancılığı
The Stories and novels of Demirtaş Ceyhun
- Tez No: 125684
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BEDRİ AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Demirtaş Ceyhun, Ceyhun, Edebiyat, Anlatı, Öykü, Roman, Demirtaş Ceyhun, Ceyhun, literature, narration, story, novel
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
ÖZET DEMİRTAŞ CEYHUN'UN ÖYKÜCÜLÜĞÜ VE ROMANCILIĞI Songül TAN Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Bedri AYDOĞAN Eylül 2003 Vm + 232 Sayfa Bu çalışmada Demirtaş Ceyhun'un öyküleri ve romanları incelenmiş, yazarın öykü ve romanlarının belli başlı özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. 1955 yılında Yeni Uruklar dergisinde yayınlanan ilk öyküsü“Etie”ve dergilerde yayınlanan çeşitli öykülerinin dışında, 1987 yılında çıkan son öykü kitabı“Eylül Öyküleri (Ayı İzi)”yle beraber altı öykü kitabı yayımlamıştır. Yazarın 1970 yılında çıkan ilk romanı“Asya”dan sonra, 1976'da“Yağmur Sıcağı”ve 1982' de“Cadı Fırtınası”adıyla iki romanı daha yayınlanır. Bu çalışmada öncelikle yazarın öykülerini olay örgüsü, bakış açısı, zaman, mekan, kişiler ve içerik bakımından değerlendirdik. Daha sonra da romanlarını aynı unsurlar açısından inceledik. En son bölümde de yazarın öykülerini ve romanlarını dil ve üslup bakımından değerlendirdik. Bakış açısı, zaman, mekan, kişiler, üslup ve içerik unsurlarını incelerken öncelikle bu unsurların nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair çeşitli bilgiler verdik. Bu bilgiler ışığında Demirtaş Ceyhun'un öykülerinde ve romanlarında bu unsurları nasıl kullandığını ortaya koymaya çalıştık. Demirtaş Ceyhun, öykülerinde ve romanlarında yaşadıklarından, yaşamındaki insanlardan etkilenen ve bunları eserlerine yansıtan bir yazardır. Onun öykülerinin ve romanlarının mekanı Adana ve İstanbul'dur. Çünkü yazar çocukluk ve gençlik yıllarını Adana'da, daha sonraki yaşamım da İstanbul'da geçirmiştir. Yazar öykülerinde ve romanlarında toplumsal konular üzerinde durmuş. Çoğunlukla kısa cümleler yazmayı tercih eden Ceyhun, Türkçe'yi de çok yalın bir biçimde kullanmıştır. Kısaca biz bu çalışmayla Demirtaş Ceyhun'un öykülerini ve romanlarını inceleyip, yazarın öykücülüğünün ve romancılığının özelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE STORİYES AND NOVELS OF DEMİRTAŞ CEYHUN Songül TAN Mth, Turkish Language and Literature Department Supervisor: Yard. Doç. Dr. Bedri Aydoğan September: 2003, Vffl + 232 Pages In this study the stories and novels of Demirtaş Ceyhun have been investigated and has been tried to determine the main characteristics of his stories and novels. Besides his stories puhlisheol in magazines, his first story“Etie”waspuhlisted in the Yeni Ufuklar magazine in 1955, he puhlished six stories books includinghis last story book“ Eylül Öyküleri (Ayı İzi)”in 1987. The writer has published three novel, named as“Asya”in 1970,“ Yağmur Sıcağı”in 1976 and“ Cadı Fırtınası”in 1982. Our primery aim in this study was to evaluate woyn the writer's stories according to the event sisytem, point of view, epoch, place, persons and conteds. Before all else we gave various knowledge about how evaluaction should be done while investigating the components, point of wiew, epoch, place, persons, steyle and conteds. Under these infonmation we these components in his stories and hovels. Demirtaş Ceyhun is awrites who is influenced by the life he had lived and the people in his life,reflects his life in his storres and novels. The residence of his stories and novels are Adana and Istanbul. As he spent his childhood and youth in Adana and his later life in Istanbul. He is still carrying on his various book works in Sis Çam press that he owns in Istanbul. The writer hes given alot of attantion on public topies in his stories and hovels and has used Turkish in a very bare manner. Briefly, with this study we tried to illuminate the story and novel writing characteristics of Demirtaş Ceyhun by invetigating his stories and novels.