Divan edebiyatı sonrası yazılmış bazı kaynaklara göre İran edebiyatının Divan edebiyatına etkisi
The Effect of Iran literature on divan literature according to some works done after divan literature
- Tez No: 125685
- Danışmanlar: PROF.DR. MİNE MENGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan, edebiyat, İran, Türk, Divan, literature, Iran, Turkish
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
II ÖZET DİVAN EDEBİYATI SONRASI BAZI KAYNAKLARA GÖRE İRAN EDEBİYATININ DİVAN EDEBİYATINA ETKİSİ Cengiz Veli KURMUŞ Yüksek Lisans Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mine MENGİ Şubat 2003, XII+222 Bu çalışma yaklaşık altı yüzyıl boyunca varlığını sürdürmüş olan divan edebiyatına yönelik Tanzimat döneminden başlayıp günümüze kadar devam eden“İran Etkisi”tartışmasını içermektedir. Çalışmamızın içeriğine divan edebiyatı uzmanları, batılı araştırmacılar ve konuyla ilgili bazı sanatçılar dahil edilmiştir. Divan edebiyatındaki İran etkisi konusunda ileri sürülen görüşlerin ideoloji, yenilik arayışları, değişen dünya görüşü ve bazı politik çıkarlar çerçevesinde şekillendiğini gördük. Bu görüşlerde“Taklitçilik”,“İslâmî Etki”ve“özgünlük”konulan hakkında söylenenler bize önemli ipuçları verdi. Konuyla ilgili olmak üzere elimizdeki verilerden de faydalanarak şu sonuca ulaştık: Türkler İslâmiyete geçtikten sonra İslâmi dil ve edebiyatlardan etkilenmişler, kendi dil ve edebiyatlarını İslâmî olana uyarladıktan sonra usta sanatçıları aracılığıyla özgün şaheserler ortaya koymuşlardır. Bu durumda“İran Taklitçiliği”görüşü kabul edilebilir bir iddia değildir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT The Effect Of Iran Literature On Divan Literature According To Some Works Done After Divan Literature Cengiz Veli KURMUŞ M. Thesis, Turkish Language and Literature Department Supervisor: Prof. Dr. Mine MENGİ February 2003, Xn+222 This study discusses the effect of Iran Literature started in Administrative Reforms (Tanzimat) Era and reached today on Divan Literature, which lasted about six hundred years. The specialists of Divan Literature, Western researhers and some related artists were included to this particular discussion. We found out that the opinions about the effect of Iran Literature on Divan Literature were shaped in ideology, seeking innovations, changing the world view and some political benefits. The opinions that focused on“imitation”,“Islamic effect”and“originality”supplied very important clues for us. We came to a conclusion by using the data we have in that Turks were affected by Islamic language and literature after they had become Muslims. Hardly had they adopted their language and literature to Islamic language and literature when they preceded original works of art. For this reason, the opinion of“imitation of Iran art”is not an acceptable view.