Sınıf öğretmenlerinin sınıfta karşılaşılan problem davranışlara karşı başetme stratejileri
First degree primary school teachers overcoming strategies agoinst to misbehaviors which are faced with into classroom
  1. Tez No: 125687
  2. Yazar: YILMAZ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRAN KILBAŞ KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Classroom Managment, Misbehaviours, Overcoming Strategies. n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM 1.KADEME ÖĞRETMENLERİNİN, SINIFTA KARŞILAŞILAN PROBLEM DAVRANIŞLARA KARŞI BAŞETME STRATEJİLERİ Yılmaz DEMİR Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Şükran KILBAŞ KÖKTAŞ Eylül 2003, 198 Sayfa Bu çalışmada İlköğretim 1. Kademe Öğretmenlerinin Problem Davranışlar Karşısında Başetme Stratejilerinin, Cinsiyet' e, Mesleki Kıdem' e, Sosyo Ekonomik Düzey (SED)'e ve Mezun Olunan Bölüm'e göre en sık kullanılan stratejileri saptamak amacı ile yapılmıştır. Tarama Modeli'ne göre yapılan çalışma, T.C İlköğretim Okulları 1. Kademe öğretmenlerinden ömeklem alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Adana ili, Seyhan ve Yüreğir Merkez ilçelerinde bulunan İlköğretim Okulları, Sosyo Ekonomik Düzeyleri göz önüne alınarak, ALT SED'den 15, ORTA SED'den 11, ÜST SED'den 9, ve ÖZEL OKUL'dan 3 okul alınarak toplam 38 okulda gerçekleştirilmiştir. ALT SED'den 130, ORTA SED'den 90, ÜST SED'den 70, ÖZEL OKUL' dan 20 öğretmene anket uygulanarak toplam 310 öğretmen araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde Yüzdeler ve Frekans Dağılımları kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler Betimsel olarak yorumlanmıştır. Araştırmada,“Cinsiyet'e göre, ”Mesleki Kıdem“e göre, ”Sosyo Ekonomik Düzey (SED)“e göre ve ”Mezun Olunan Bölünf'e göre öğretmenlerin en sık kullandıkları stratejilerin aynı olduğu bulunmuştur Anahtar Sözcükler : Sınıf Yönetimi, Problem Davranışlar, Başetme Stratejileri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FIRST DEGREE PRIMARY SCHOOL TEACHERS' OVERCOMING STRATEGIES AGAINST TO MISBEHAVIORS WHICH ARE FACED WITH INTO CLASSROOM Yılmaz DEMİR Thesis of master, Department of Education Sciences Supervisor; Prof. Dr. Şükran KÖKTAŞ KILBAŞ September 2003, 198 Pages In this study, it had been compared that if the strategies, which are used by the first degree primary school teachers, for the misbehaviours make meaningful difference or not according to sex, occupational seniority, socioeconomic level and the department graduated from. The study which was done according to model of scanning had been carried out by taking sample from first degree primary school teachers. The research had been carried out by considering the socioeconomic level of 38 primary schools, which are stated in the Seyhan and Yuregir centrum counties of Adana, 15 schools from low socioeconomic level, 11 schools from middle socioeconomic level, 9 schools from high socioeconomic level and 3 schools from private schools. 310 teachers had been taken into the extent of this research by applying poll to 130 teachers from low socioeconomic level, 20 from middle socioeconomic level, 70 from high socioeconomic level and 20 from Private schools. Percentage and frequency distributions had been used in the analyze of the data which had been achieved through extent of the research. The data which were achieved in the research had been interpreted as depictional. As a result of this research; the strategies, used by the teachers according to sex, occupational seniority, socioeconomic level, the department graduated from, had shown no difference.