Attitudes toward language learning: A sociolin guistic study of preparatory students at ELT department at Çukurova University
İkinci dil öğreniminde dil tutumlarının rolü: Çukurova Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü hazırlık sınıfları üzerine toplumbilimsel bir çalışma
  1. Tez No: 125694
  2. Yazar: MERAL ŞEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKÜNAL OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tutum, dil tutumları, motivasyon, ikinci dil öğrenimi, Attitudes, language attitudes, motivation, second language learning
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET DİL ÖĞRENİMİNE KARŞI TUTUMLAR: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, İNGİLİZ DİLİ VE EĞİTİMİ BÖLÜMÜNDEKİ HAZIRLIK SINIFI ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE TOBLUMDİLBİLİMSEL BİR ÇALJŞMA Mera! ŞEKER Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili ve Eğitimi Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Zuhal Akünal OKAN Haziran, 2003, 201 sayfa Dil öğreniminde kişisel ve duygusal etmenler üzerine yapılan sistematik araştırmalar, kişinin dil öğrenim ortamına girerken beraberinde getirdiği özellikler üzerine yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda, dil tutumları yabancı dil öğreniminde en etkili etmenlerden biri olarak kabul edilir. Bu çalışmanın amacı iki yönlüdür: birincisi, Çukurova Üniversitesi, İngiliz Dili ve Eğitimi Bölümünde öğrenimine başlayacak olan öğrencilerin bu eğitimi almadan beraberlerinde getirdikleridil tutumlarını tespit etmektir. İkinci olarak, bir yıllık hazırlık eğitimi sonunda öğrencilerin bu tutumlarında herhangi bir değişim yaşanıp yaşanmadığını araştırmaktır. Bu noktada çalışma, olası değişimin yönünü ve buna neden olan etmenleri araştırmaktadır. Çalışma için gerekli veriler Dil Tutum Anketi (Cook, 2000) sonuçlarından ve öğrencilerle yapılan birebir görüşmelerden elde edilmiştir. Bulgular, İngilizce öğreniminde öğrenilecek dile ve o dilin toplumuna karşı tutumların önemini ortaya koymayı ve bu bağlamda dil sınıflarının atmosferine yeni bakış açıları getirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATTITUDES TOWARD LANGUAGE LEARNING: A SOCIOLTNGUÎSTİC STUDY OF PREPARATORY STUDENTS AT ELT DEPARTMENT AT ÇUKUROVA UNIVERSITY Meral ŞEKER Master Thesis, English Language Teaching Department Advisor: Asst. Prof. Zuhal Akünaî OKAN June 2003, 201 pages Systematic investigations of affective and personality factors in language learning have accounted for the qualities that an individual brings with him/her as s/he enters the language learning situation. In this respect, language attitudes are considered to be one of the most influential factors in learning a foreign language. The aim of this study is twofold: first, to identify students' initial language attitudes as they start to study at ELT Department at Çukurova University; and second, to find out if there have been any changes in their attitudes toward learning a foreign language at the end of one- year preparatory education. The study then analyses the types of changes and the possible factors that might be influential in this process. Data for the study come from the results of Language Attitude Questionnaire (Cook, 2000) and interviews with the students. The findings suggest invaluable insights into understanding the significance of language learning attitudes in ELT context and present classroom implications.