İlahi dinlerde ilk ve son mesajlar
The First and last messages of divine religions
  1. Tez No: 125693
  2. Yazar: SEDAT ALTUNKANAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADİR ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: The Torah, The Bible, The Qur'an, Message
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Ill ÖZET İL AHİ DİNLERİN İLK VE SON MESAJLARI Sedat ALTUNKANAT Yüksek Lisans Tezi, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Danışman Yrd. Doç. Dr. Kadir ALBAYRAK Eylül, 2003, Sayfa, 307 ilahi dinler dünyada en çok inanını bulunan monoteist dinlerdir. Bu dinlerin kutsal kitapları, insanlık tarihini derinden etkilemiş, aynı zamanda şekillendirmişlerdir. Ancak bu kitaplara inanlar kendi kutsal kitaplarım tanıdıkları gibi aynı kaynağa sahip olan diğer kutsal kitaplar hakkında yeterince bilgi sahibi olamadıklarım, bundan dolayı bu dinler arasında bazı problemler ortaya çıktığım görmekteyiz. İlahi dinlerin elde mevcut kutsal kitapları objektif bir şekilde incelendiğinde bu problemlerin ilahi dinlerin kutsal kitaplarından kaynaklanmadığını, bu dinlere inanların, kutsal kitapları kendi filolojik ve sosyo-kültürel değerleriyle yorumlamalarından kaynaklamıştır. İlahi dinlerin kutsal kitaplarının ilk ve son mesajlarını karşılaştırmakla ilahi dine inanların birbirlerini tanımalarına bir katkıda bulunacağı kanaatindeyiz. İlahi kitapların ilk ve son mesaj larını incelerken ilahi kitaplar arasında bir tarihsel tekamülün olduğunu gördük. İlahi dinlerin son kitabı Kur'an-ı Kerim'in kendinden Önceki ilahi kitaplara atıfta bulunması ve bu kitaplardaki bazı bilgileri onaylaması ve bazı yanlış inanışlardan bahsetmesi bu görüşümüzü doğrular niteliktedir. Ayrıca ilahi kitapların bazı hükümlerine baktığımızda birbirini tamamlar nitelikte olduğu gibi, kendinden önceki bazı hükümleri nesh ettiklerini de görmekteyiz. İlahi dinler arası diyalogun başladığı günümüzde ilahi dinlerin insanlığa sunmuş olduğu ortak değerleri kutsal metinlerin redaksiyon tenkitleri yapılarak yeniden ortaya koyabiliriz. Bu çalışmalar, tarih boyunca savaşların nedeni olarak gösterilen dinler, artık savaşların bir nedeni olarak değil, insanların dünyada barış ve kardeşlik içinde yaşamalarını sağlayacak ilkelerin kaynağı olarak görebiliriz Bu da, ilahi din inanları arasında kaynaşma ve danışmayı güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE FIRST AND LAST MESSAGES OF DIVINE RELIGIONS Sedat ALTUNKANAT MSc Thesis, Department of Philosophy and Religion Sciences Supervisor : Yrd.Doç.Dr. Kadir ALBAYRAK September, 2003, Pages, 307 The majority of the people in the world believe in Islam, Christianity and Judaism, which are divine and monotheist religions. The holy books of these religions have influenced and shaped the human history. However, there are sometimes problems among the members of these religions since the members do not have information about the other holy books. When we examine these holy books objectively, we will see that the reasons of those problems are not the holy books but people's interpretation of these books according to their philological and socio cultural values. We believe that this comparative study of the first and last messages of the holy books of divine religions will help the believers of these religions understand each other better. We have seen a historical evolution among the divine books. This opinion is confirmed by the fact that the Qur'an, the last divine book, refers to the previous ones and, approves some of their knowledge and mentions some wrong believing. In addition, while some judgments of divine books complement some others abolish previous judgments. Today a dialogue is beginning among divine religions. The common values mey presented to the humanity can be put forward again with their reduction criticisms. These studies will show that the religions are not the source of wars but the source of peace and brotherhood which will create solidarity not only among the members of divine religions but also among all the people of the world.