İlköğretim üçüncü sınıf hayat bilgisi dersinde, bilgi haritası ve inceleme-soru sorma-okuma-bakmadan cevaplama-gözden geçirme stratejilerinin akademik başarı ve kalıcılığa etkisi
The Effect of knowledge mapping and survey-question-read-recite-review strategies to academic achievement and retention of knowledge in social studies course of third grade primary school students
- Tez No: 125696
- Danışmanlar: PROF.DR. ADİL TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme, öğrenme ve öğretme kuramları, öğrenme stratejileri, bilgi haritası stratejisi, inceleme-soru sorma-okuma-bakmadan cevaplama-gözden geçirme (İSOCG) stratejisi, Learning, learning and teaching theories, learning strategies, knowledge mapping strategy, survey-question-read-recite-review strategy. (SQ3R) IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM ÜÇÜNCÜ SINIF HAYAT BİLGİSİ DERSİNDE, BİLGİ HARİTASI VE İNCELEME-SORU SORMA-OKUMA-BAKMADAN CEVAPLAMA-GÖZDEN GEÇİRME STRATEJİLERİNİN AKADEMİK BAŞARI VE KALICILIĞA ETKİSİ Şükran TOK Doktora Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Adil TÜRKOĞLU Eylül 2003, 332 sayfa Bu deneysel araştırmanın genel amacı, ilköğretim üçüncü sınıf Hayat Bilgisi dersinde, bilgi haritası ve inceleme-soru sorma-okuma-bakmadan cevaplama-gözden geçirme (İSOCG) stratejilerini, geleneksel öğretmen merkezli yöntemle karşılaştırarak bunların akademik basan ve kalıcılığa etkilerini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini Hatay İli Antakya Merkezinde bulunan Bedii Sabuncu İlköğretim Okulu'nun üçüncü sınıflarından yansız seçimle belirlenen dört şubeden toplam 166 öğrenci oluşturmuştur. Yansız olarak bu şubelerden ikisi deney ve ikisi kontrol grubu olarak seçilmiştir. Öğretim; birinci deney grubunda bilgi haritası stratejisine, ikinci deney grubunda İSOCG stratejisine ve kontrol gruplarında ise geleneksel-öğretmen merkezli yöntemlere dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler, Hayat Bilgisi dersi“Çevremizdeki Canlılar”ve“Dünya ve Uzay”ünitelerine göre hazırlanan iki basan testi ile toplanmıştır. Çevremizdeki Canlılar Ünitesi Basan Testi'ndeki, 16 soru bilgi ve 18 soru kavrama düzeyinde olmak üzere toplam 34 sorudan ve Dünya ve Uzay Ünitesi Başarı Testi'ndeki, 11 soru bilgi ve 12 soru kavrama düzeyinde olmak üzere toplam 23 sorudan oluşmaktadır. Araştırma verilerinin analizinde, varyans analizi (ANOVA), Ki-Kare tekniği ve kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, deney gruplarıyla kontrol grupları arasında öğrencilerin akademik başarıları ve öğrenmedeki kalıcılık düzeyleri açısından deney gruplan lehine anlamlı farklılıklar olduğunu ve deney gruplan arasında ise anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir.Sonuç olarak bilgi haritası stratejisi ve İSOCG stratejisi, geleneksel-öğretmen merkezli yönteme göre öğrencilerin toplam akademik başarıları, bilgi ve kavrama düzeyleri ile kalıcılık toplam puanları, bilgi ve kavrama düzeyleri bakımından daha etkili ve kalıcı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF KNOWLEDGE MAPPING AND SURVEY- QUESTION- READ-RECiTE-REVTEW STRATEGD2S TO ACADEMIC ACHİEVEMENTAND RETENTION OF KNOWLEDGE IN SOCIAL STUDIES COURSE OF THIRD GRADE PRIMARY SCHOOL STUDENTS Şükran TOK Ph.d. Thesis, Department of Educational Science Supervisor: Prof. Dr. Adil TÜRKO?LU September 2003, 332 Pages The purpose of this experimental study is to compare and contrast the knowledge mapping and survey-question-read-recite-review strategies with the traditional teacher- centered method in Social Studies course of the third grade students at Primary school, and thus to determine the academic achievement and retention of these methods and strategies. The sample of the present study is consisted of 166 students whom were chosen randomly from four sections of Bedii Sabuncu Primary School in Antakya, the center of Hatay. Randomly, two of those sections are determined as experimental groups and the rest two are as control groups. The manipulation is done as in the following way: the first one of the experimental groups is taught via knowledge-mapping strategy, whereas the second experimental group with survey-question-read-recite-review strategy. On the other hand, the control groups are taught with the traditional teacher-centered method. The data of this study are collected through two tests prepared with the basis of two units of Social Studies course: Living Things in the Environment and Earth and Space. The test of the first unit (Living Things in the Environment) is consisted of 34 questions of which 16 of them are knowledge and 18 are comprehension. The second unit test of Earth and Space is consisted of 23 questions of which 11 are knowledge and 12 are comprehension. The data is analyzed with the use of ANOVA, Chi-Square, and ANCOVA The findings show that there is a significant difference between the test scores of experimental and control groups, where experimental groups test scores exceed control iii Hgroups in terms of academic achievement and retention of knowledge. Yet, there has been no difference between the test scores of control groups. As a result, it is observed that the knowledge mapping and survey-question-read- recite-review strategies have become more effective than traditional teacher-centered teaching method in terms of total academic achievement, level of knowledge and comprehension, and retention of knowledge.