A Model for effective supervision from the supervisor and the student-teacher's perspective: A social constructivist approach
Danışman ve öğretmen adayının bakış açısından etkin danışmanlık için bir model: Sosyal yapısalcı bir yaklaşım
- Tez No: 125697
- Danışmanlar: PROF. DR. F. ÖZDEN EKMEKÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Algı, Danışman dönütü, Dönüt Verme Görüşmesi, Uygulama Dönemi, Etkin Danışman Dönütü, Değişim, Perception, Teaching Practice, Effective Feedback, Feedback SesSlon, Change
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 425
Özet
Danışman ve Öğretmen Adayının Bakış Açısından Etkin Danışmanlık için bir Model: Sosyal Yapısalcı bir Yaklaşım Gülden İLİN Doktora Tezi, İngiliz Dili Eğitimi A.B.D. Danışman Prof. Dr. F. Özden Ekmekçi Ocak 2003, (395 sayfa) Bu çalışmanın amacı, Çukurova Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü öğretmenlik uygulaması dönemi danışmanlarının etkili danışmanlığı nasıl algıladıkları ve bunun danışman olarak uygulamalarına nasıl yansıdığının genel bir tanımını yapmaktır. Çalışmadaki bir diğer amaç, öğretmen adaylarına dönüt verilmesinin adayların etkin öğretmenlik ile ilgili bakış açılarında yapısal ve içerik olarak herhangi bir değişikliğe yol açıp açmadığını ortaya koyabilmektir. Bu amaçlar doğrultusunda, Çukurova Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi bölümünde görev yapan toplam 6 danışmanının etkili danışmanlıkla ilgili görüşlerine“Repertory- Grid”tekniği ile ulaşılmış, ve dönüt verme görüşmeleri kaydedilmiştir. Böylece, bu danışmanların ileri sürdükleri görüşlerin uygulamalarına yansıyıp yansımadığı gözlenmiştir. Diğer yandan, aynı bölümün 15 son sınıf öğretmen adayının etkin öğretmenlik ile ilgili görüşleri çalışmanın başında ve sonunda“Repertory-Grid”kullanılarak alınmış ve var olan değişikliklerin danışmanlarca verilen dönütler doğrultusunda olup olmadığı araştırılmıştır. Öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dönemindeki dersleri araştırmacı ve danışmanları tarafından gözlemlenmiş vederslerini dönütlerle paralel olarak işleyip işlemediklerine de bakılmıştır. Öğretmen adayları her dönüt toplantısı sonunda aldıkları dönütlerle ilgili yorumlarını araştırmacı tarafından verilen formlara doldurmuşlardır. Elde edilen bilgilerin doğruluğunu geçerli kılmak amacıyla, katılımcı danışman ve öğretmen adaylarıyla birebir görüşmeler yapılmış ve varılan sonuçların doğruluğu denetlenmiştir. Son olarak, hem danışmanlara ve hem de aday öğretmenlere öğretmenlik uygulaması döneminde gözlemledikleri sorunlar sorulmuş ve olası çözümlere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
A Model for Effective Supervision from the Supervisor and the Student- Teacher's Perspective: A Social Constructivist Approach Gülden İLİN Doctorate Thesis in the subject of ENGLISH LANGUAGE TEACHING Advisor Prof. Dr. F. Özden Ekmekçi January,2003 (395 pages) This study was conducted in order to provide a general description of how the supervisor teachers of the ELT Department of Çukurova University perceive effective supervisory feedback, and how their perceptions influence their practices as supervisors. The overriding purpose is to find out whether feedback sessions lead to a change in the student- teachers' perceptions both in the content and structure. In order to achieve the aim of the study, supervisors' perceptions of effective supervisory feedback were elicited. Their feedback sessions were recorded and the supervisors were interviewed to see whether and to what extent their perceptions influenced their behaviours as supervisors. On the other hand, participating student-teachers were observed during their practice sessions to find out whether they planned their lessons according to the feedback that they received. The data gathered from the student- teachers were triangulated by interviews and their feedback forms.