Sait Faik'in üç öykü kitabında - Semaver/Sarnıç: Alemdağda var bir yılan/Az şekerli; Havuz başı/Son kuşlar- olumsuzlama ve olumsuzlamanın metinsel görünümleri
Negation at three story books - Semaver/Sarnıç; Alemdağda var bir yılan/ Az şekerli; Havuz başı/Son kuşlar - of Sait Faik and textual aspects of negation
- Tez No: 125701
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Olumsuzlama, Olumsuzlamanın Metinsel Görünümleri, Sait Faik ABASIYANIK, Negation, Textual Aspects of Negation, Sait Faik AB ASIYANIK
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 384
Özet
Bu çalışmada, Sait Faik ABASIYANIK'ın -Semaver/Sarnıç; Alemdağda Var Bir Yılan/ Az Şekerli; Havuz Başı/Son Kuşlar- adlı üç öykü kitabında dilde temel iki anlam değerinden biri ve 'olumlama' karşıtı olarak düşünülen 'olumsuzlama' ile 'olumsuzlamanın me tinsel görünümleri ' üzerinde duruldu. Bu amaçla, çalışmamız birbirini destekleyen dört bölümden oluşturuldu. 'Olumsuzlama' ile ilgili genel kuram ve açıklamaların yer aldığı 'giriş' bölümünün ardından, birinci bölümde dilde olumsuzlama görünümüne sahip 'biçim birimler' ile yapılan olumsuzlama; ikinci bölümde, 'sözcük birimler' ile yapılan olumsuzlama; üçüncü bölümde 'söz dizimsel' olumsuzlama ve son bölümde, tüm bu görünümlerin bir yansıması olan 'metinsel olumsuzlama görünümleri' ve bu görünümlerin nasıl gerçekleştiği incelendi. Çalışma bu yönüyle bütüncül bir bakış açısına sahiptir. Bu çalışmada, 'tümceden büyük birimler' olarak da adlandırılan metin parçaları incelendi. 'Olumsuzlama' nın bağlam, derin yapı-yüzey yapı ilişkileri ve diğer metinsel ölçütlerle nasıl gerçekleştiği üzerinde duruldu.
Özet (Çeviri)
In this study, we have analysed 'nagation' is thougth one of the two major meaning value of language, opposite in meaning to 'affirmative ' and 'textual aspects of negation' at three story books -Semaver/Sarnıç; Alemdağda Var Bir Yılan/Az Şekerli; Havuz Başı/Son Kuşlar- of Sait Faik AB ASIYANK. Because of this, our study has formed four sections supported with one another. After the introduction section, including common theories and explanations about negation, in the first section, we have analysed negation is constructed with morphemes; at the second section, negation is constructed with word items; in the third section, negation is constructed with syntactic and in the last section, we have analysed textual aspects of negation, reflections all of these aspects and how all of these aspects come into being in texts. In this respect, our study presents a large view point. In this study, we have investigated the text pieces, are even called as 'items bigger than sentence'. We analysed how the negation related to context, deep structure- surface structure and other textual ciriterions comes into being.