Sait Faik Abasıyanık öykülerinin değerler eğitimi bağlamında incelenmesi
Investigation of Sait Faik Abasiyanik stories within the context of values education
- Tez No: 712240
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ KOCASAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Eğitimi, Sait Faik Abasıyanık, Değerler Eğitimi, Sait Faik Öyküleri, Değer Kavramı, Turkish Education, Sait Faik Abasıyanık, Values Education, Sait Faik's Stories, The Concept of Value
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırmanın amacı, Cumhuriyet Dönemi'nin en önemli öykü yazarlarından biri olan Sait Faik Abasıyanık'ın sanatının ilk aşaması olarak kabul edilebilecek“Semaver, Sarnıç, Şahmerdan”öykülerinin değerler eğitimi bağlamında incelenmesidir. Bu araştırmanın modeli ise, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesidir. Bu bağlamda, Sait Faik Abasıyanık'ın kaleme aldığı üç öykü kitabı araştırmanın çalışma dokümanı olarak seçilmiştir. Araştırmanın veri toplama aracı olarak uluslararası alanyazında kabul edilen temel değerlerin geniş bir dağılımını kapsayan ve değerler arasındaki ilişkileri evrensele yakın bir şekilde içine alan“Schwartz Değerler Sınıflandırılması”(1992) kullanılmıştır.“Schwart Değerler Sınıflandırılması”veri toplama aracı olarak belirlendikten sonra, ilgili 5 alan uzmanından uzman görüşü alınarak düzenlemeler yapılmıştır. Uzman görüşleri doğrultusunda düzenlemeler yapılan“Schwartz Değerler Sınıflandırılması”nda yer alan değer tipleri ve alt değelere göre, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ile veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerinin çözümlenmesinde, betimsel analizden yararlanılmıştır. İncelenen çalışma dokümanlarının tümünde değerlerle ilgili kavramlara yer verildiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre incelenen çalışma dokümanlarındaki“Schwartz Değerler Sınıflandırılması”ndaki değer tipleri ve alt değer tiplerinin yoğunluk sıralaması bakımından“Şahmerdan (f: 208)”,“Sarnıç (f: 133)”ve“Semaver (f: 108)”şeklinde olduğu saptanmıştır. Buna göre, incelenen Sait Faik Abasıyanık'ın öykü kitaplarında, Türkçe Öğretim Programı'nın içerdiği, sürece dâhil edilecek değerlere ve programın yapısı ve uygulanmasında dikkat edilecek hususlara yer verildiği görülmektedir. Buradan yola çıkarsak; Sait Faik Abasıyanık'ın öykülerinin 2019 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Türkçe Öğretim Programı çerçevesinde değerler eğitimi açısından önemli olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the stories of“Semavar, Sarnıç, Şahmerdan,”which can be considered the first stage of Sait Faik Abasyanık's art, one of the most significant storytellers of the Republic Period, in the sense of values education. One of the qualitative research techniques used in this study is document analysis. In this sense, three storybooks written by Sait Faik Abasyanık were chosen as the research's documents. The“Schwartz Classification of Values”(1992) was used as the study's data collection tool, as it encompasses a broad distribution of the basic values accepted in the international literature and involves close relationships between values. Following the selection of the“Schwart Values Classification”as a data collection tool, arrangements were made by obtaining expert opinions from the related 5 field experts. As a result, data from qualitative research methods were collected through document review based on the value types and sub-values in the“Schwartz Values Classification,”which was edited in accordance with expert opinions. The collected data were analyzed using descriptive analysis. The concepts of values were discovered to be present in all of the study documents studied. According to the findings of the study, the intensity order of the value types and sub-value types in the“Schwartz Values Classification”in the study documents analyzed was in the form of“Şahmerdan (f: 208)”,“Sarnıç (f: 133)”and“Semaver (f: 108)”. According to this, the examined Sait Faik Abasyanık storybooks contain the values to be included in the process as well as the issues to be considered in the program's structure and implementation. According to this; the stories of Sait Faik Abasıyanık are thought to be significant in terms of values education within the framework of the 2019 Ministry of National Education (MEB) Turkish Education Program.