Ergenlerde benlik saygısı geliştirmede beceri eğitimi ve aktivite merkezli programların etkisi
The Effects of skills training and activity oriented programs on adolescence self enhancement
  1. Tez No: 125707
  2. Yazar: SEMRA AKSARAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BANU İNANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, ergenler, beceri eğitimi merkezli program, aktivite merkezli program
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZET ERGENLERDE BENLİK SAYGISI GELİŞTİRMEDE BECERİ EĞİTİMİ VE AKTİVİTE MERKEZLİ PROGRAMLARIN ETKİSİ Semra AKSARAY Doktora Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim dalı Danışman: Prof.Dr.Banu YAZGAN İNANÇ Ocak 2003 214 Sayfa Bu çalışma beceri eğitiminin ve benlik saygısını geliştirmeye yönelik aktivitelerin benlik saygısı üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma öntest-sontest kontrol gruplu yan deneysel araştırma modeline göre düzenlenmiştir. Araştırmada iki farklı deney grubu, plasebo grubu ve bir kontrol grubu yer almıştır. Çalışma grubu Adana Hürriyet İlköğretim Okuluna devam eden 7. sınıf öğrencilerinden 64 kişilik gönüllü bir gruptan oluşmaktadır, öğrencilerin 16 sı 1. deney grubuna, 16 sı 2. deney grubuna 16 sı plasebo diğer 16 sı ise kontrol grubuna alınmıştır. Öğrencilerin benlik saygıları Coopersmith (1967) tarafından geliştirilen ve Onur (1981) tarafından Türkçe'ye çevrilen Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri ile ölçülmüştür. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliği araştırma kapsamında 7. sınıf öğrencilerinden oluşan 156 kişilik bir grupta yeniden yapılmıştır. 1. deney grubuna on haftalık duygular, benlik tanımlama, problem çözme ve iletişim becerilerini içeren bir program; 2. deney grubuna on haftalık benliği tanıma ve benlik saygısını geliştirmeye yönelik çeşitli aktiviteleri içeren bir program; plasebo grubuna 6 haftalık mesleki ve 4 haftalık eğitsel rehberlik uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir işlem yapılmamıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde kovaryans analizi tekniği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular beceri ve aktivite programlarına katılan öğrencilerin genel, sosyal, aile, okul ve toplam benlik saygısı puanlarının yükseldiğini göstermektedir. Her iki programa katılan öğrencilerin toplam ve alt ölçek benlik saygısı puanlan arasında bir fark bulunamamıştır. Uygulamadan 16 hafta sonra öğrencilerin benlik saygıları tekrar ölçüldüğünde aileyle ilgili benlik saygısı haricinde, benlik saygılarındaki değişimin kalıcı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF SKILLS TRAINING AND ACTIVITY ORIENTED PROGRAMS ON ADOLESCENCE SELF ENHANCEMENT Semra AKSARAY Doctoral Dissertation, Department of Educational Sciences. Supervisor: Prof.Dr.Banu YAZGAN İNANÇ January 2003 214 pages The purpose of this study was to investigate the effect of skills training and self esteem activity oriented programs on adolescence's self esteem. The research design was a pretest-posttest quasi experimental design with control and a placebo group. Subjects were 64 volunteer students attending Hürriyet Junior High School in Adana. Sixteen students participated in each group. Students' self esteem level was measured by Coopersmith Self Esteem Inventory which was developed by Coopersmith (1967) and translated into Turkish by Onur (1981). Coopersmith Self Esteem Inventory's validity and reliability measurement were done by the researcher with the participation of 1 56 seventh grade students. First experimental group attended skills training program lasting for ten weeks involving procedures of understanding the emotions, self statements, problem solving techniques and communication skills. Second experimental group attended self esteem program lasting for ten weeks involving some activities related to self understanding and self esteem enhancement. Plasebo group attended career guidance program for six weeks and educational guidance for four weeks. Control group did not receive any training. Analysis of covariance statistics were used for the data analysis. Results revealed that skills training and activity programs have a positive effect on students' general, social, femily, school-academic and total self esteem level. However no difference in terms of treatment effect on self-esteem was found as far as two treatments concerned. A follow up one measurement was done following 16 weeks later and results revealed a long term effect of the experimental intervention. Key words; Self-esteem, adolescents, skills training oriented program, activitiy oriented program. 11