Sekiz yıllık ilköğretim uygulamasının öğrencilerin istenmeyen davranışlarının oluşumuna etkisinin olup olmadığının yönetici, sınıf öğretmeni ve branş öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi
The Practice of eight-year-education programme in elementary schools, is aimed to obtain whether it affects the undesired behaviors of the students or not, according to the opinions of school managers, class teachers and branch teachers and to give ....
- Tez No: 125708
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRAN KILBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, temel eğitim, ilköğretim, zorunlu eğitim, program geliştirme, okul yöneticisi, öğretmen, öğrenci, istenmeyen davranışlar, okulda fiziksel yapılar, çocuk gelişimi, sosyalleşme. ıı, Education, basic education, primary education, obligatory education, program development, school manager, teacher, student, undesired behaviors, physical structures at school, development of the child, socialisation. IV "&8K5»***
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET SEKİZ YILLIK İLKÖĞRETİM UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN İSTENMEYEN DAVRANIŞLARININ OLUŞUMUNA ETKİSİNİN OLUP OLMADIĞININ YÖNETİCİ, SINIF ÖĞRETMENİ VE BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ Zeki KARAKAŞ Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim dalı Danışman: Prof. Dr. Şükran KDLBAŞ KÖKTAŞ Eylül-2003 - 159 Sayfa Bu araştırma, sekiz yıllık ilköğretim uygulamasının, öğrencilerin istenmeyen davranışlarına etkisinin olup olmadığını; okul yöneticileri, sınıf öğretmenleri ve branş öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda saptamak ve elde edilecek verilere göre, ilköğretim alanında bazı önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma,“genel tarama modeli”nde olup betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemi için, örneklem seçiminde temel kural olan“yansızlık”ilkesine uyularak tesadüfi oranlı küme örneklem yöntemiyle toplam merkez ilçe ilköğretim okulu seçilmiştir. Araştırma verilerini toplayabilmek için, 59 maddelik bir anket formu geliştirilmiş ve araştırmacı tarafindan uygulanmıştır. Anket her okuldan 3 yönetici, 3 branş öğretmeni ve 4 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 240 kişiye ulaştırılmıştır. Geri dönen anketlerden toplam 218 tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Değerlendirmeye alınan anketler istatistiksel işlemlere tabi tutularak yorumlanmıştır. Veri toplama aracı olarak geliştirilen anket, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgilere yönelik sorular bulunmaktadır. İkinci bölümde ise, okullarda öğrencilerin istenmeyen davranışları ile ilköğretim okullarındaki fiziksel alt yapı, okul yönetimi, öğretmen ve eğitim ortamı gibi unsurlar arasında ilişkiye yönelik sorular yer almaktadır. Araştırmanın sonuçlan şunları göstermiştir: I1. İlköğretim sistemine geçilirken kısmen yeterli çalışmalar yapılmıştır. 2. İlköğretim okullarında bulunan derslik, açık teneffüs alanları gibi fiziksel yapılar her iki kademe öğrencilerinin yararlanabilecekleri yapıdadır. 3. İlköğretim okullarında fiziki alt yapılara ilişkin olarak bulunan eksiklikler öğrencilerin istenmeyen davranışlarına neden olmaktadır. 4. İlköğretim okullarında yöneticiler her ne kadar okul çalışmalarım Milli Eğitimin ve ilköğretimin amaçlan doğrultusunda düzenliyorlarsa da, birçok okulda yönetimle ilgili bazı yetersizlikler, (üst yönetimlerle işbirliği yetersizliği, her iki kademe öğrencilerini tanıyamama vb.) öğrencilerin istenmeyen davranışlarını artırmaktadır. 5. İlköğretim okullarında branş öğretmelerinin eksikliği, öğrencilerin istenmeyen davranışları ile ilgili olarak her iki kademe öğretmenlerinin işbirliği eksikliği gibi durumlar öğrencilerin istenmeyen davranışlar göstermelerine neden olmaktadır. 6. İlköğretim okullarında ikili öğretimin yapılması nedeniyle teneffüs sürelerinin kısa olması ve Öğrencinin günün çoğunu okul dışında geçiriyor olması, ikinci kademe öğrencileri ile birinci kademe öğrencilerinin bir araya gelmesi, okulda her iki kademe öğrencilerini kaynaştıracak etkinliklerin yetersizliği gibi eğitim ortamı ile ilgili bazı durumlar öğrencilerin istenmeyen davranışlarına neden olmaktadır. 7. İlköğretim okullarında öğrencilerin istenmeyen davranışları gün geçtikçe artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PRACTICE OF EIGHT- YEAR - EDUCATION PROGRAMME IN ELEMENTARY SCHOOLS, IS AIMED TO OBTAIN WHETHER IT AFFECTS THE UNDESIRED BEHAVIORS OF THE STUDENTS OR NOT, ACCORDING TO THE OPINIONS OF SCHOOL MANAGERS, CLASS TEACHERS AND BRANCH TEACHERS AND TO GIVE SOME SUGGESTIONS ACCORDING TO THE OBTAINED DATA ZeMKARAKAŞ MA Thesis, Department Of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Şükran KTLBAŞ KOKTAŞ September-2003 - 159 Pages This study is aimed to establish if the application of eight - year - education affects the undesired behaviour of the students or not towards the opinions of school managers, class teachers, and branch teachers and to give some suggestions according to the obtained data. This research is a descriptive stuay and has the model of ceneral hatching. For the sample of the study, primary schools of total central village were selected following the rub of being objective in sample selection which is a basic rub in a selection with the chance-proportional-group method. A quastionnaire with 58 items was developed and applied by the researcher to get the data for this study. The questionnaire was given to 240 people including 3 managers, 3 branch teachers and 4 class teachers for each school. 218 quastionnaires were evaluated from the answered ones. The quastionnaires which were evaluated were interpreted by making statistical procedures. The questionnaire which is developed for collecting data consists of two parts. The first part consists of the questions about the relationship between the undesired behaviour of the students at school and some elements such as physical substructure, school management and the situation of education. The conclusion of the study are as follows: III1. To transmit to the primary education system, sufficient studies were partly done. 2. Physical structures such as classrooms and playgrounds at schools of primary education are in a situation that each of the period students can get benefit from them. 3. The deficiencies which exist at schools of primary education related to physical substructures cause the undesired behaviour of the students. 4. Although the managers in the institutions of primary education make then- studies according to the objectives of National Education and primary education, the insufficiencies related to the management in most of the schools encourange the undesired behaviour of the students (for axample, insufficiency of the cooperation with the upper management or not to be able know both period students). 5. Lack of branch teachers at schools of primary education and insufficient cooperation of the teachers of both period and such situations cause the undesired behaviour of the students. 6. The shert-times because of the bilateral education at schools of primary education, the student's spending most of his/her time outside school, second period students' and first period students' coming together, the insufficiency of the activities which will make both period students g et o n w ell w ith e ach o ther and s uch s ituation cause the undesired behaviour of the students. 7. The undesired behaviour of the students at schools of primary education increases day by day.