Bölgesel kalkınma teorisi ve gelişme stratejileri
Regional development theory and development strategies
- Tez No: 125712
- Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER TEKEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Yığılma Ekonomileri, Kalkınmada Öncelikli Yöreler, Yerel Gelişme Dinamikleri. Bölgesel Kalkınma Ajansları, Regional Development, Agglomeration Economies, Priority Regions in Development, Local Development Dynamics, Regional Development Agencies
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
III ÖZET BÖLGESEL KALKINMA TEORİSİ VE GELİŞME STRATEJİLERİ Mustafa ILDIRAR Doktora Tezi, İktisat Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muammer TEKEOĞLU Aralık 2003, 294 sayfa Günümüzde bölgesel kalkınma politikalarının ülkelerin makro politikalarında önemli bir yere sahip olduğu görülmektedir. Ülkeler bir yandan küresel ekonomilere entegre olabilmek diğer taraftan ülke içinde bütünleşmeyi gerçekleştirebilmek amacına yönelik yoğun çabalar göstermektedirler. Öte yandan 1970'li yıllardan bu yana dünya ekonomisinde gözlenen küreselleşme olgusu bölgesel kalkınma konseptinde ve politikalarında önemli değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. Yeni bölgesel kalkınma anlayışında yerel dinamiklerin tespiti ve harekete geçirilmesi büyük önem kazanmıştır. Türkiye'de de planlı döneme geçiş ile birlikte derinleşen bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına yönelik kalkınma politikaları ve bu bağlamda geliştirilecek stratejilere olan gereksinim artarak devam etmektedir. Nitekim 1968 yılından bu yana uygulanmakta olan Kalkınmada Öncelikli Yöreler Politikası'nın bölgeler arasındaki dengesizliğin giderilmesinde başarılı olamadığı görülmektedir. Bu nedenle gerek kurumsal yapıda gerekse bölgesel planlama anlayışında değişiklikler gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı da mevcut yapının irdelenmesi, bu konuda eksikliklerin tespit edilerek, Türkiye için bir gelişme strateji önerisinin sunulmasıdır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT REGIONAL DEVELOPMENT THEORY AND DEVELOPMENT STRATEGIES Mustafa BLDIRAR Ph.D. Thesis, Economic Development Supervisor: Prof. Dr. Muammer TEKEO?LU December 2003, 294 pages Today, it is believed that regional development policies have been very important concept in macroeconomic policies of the countries. On the other hand, since 1970' s globalization process in the world economy has brought substantial changes about the regional development concept and policies. Thus, activating and establishing local dynamics have been important in the perception of the new regional development concept. Although, there have been intensive efforts in the planned period in Turkey, there exists substantial gap between the provinces and regions. The priority regions in development policies applied since 1968 has not been successful to reach the targets. Therefore, still there is a need for the consistent regional development policies and models to solve the problem. In this context, the main aim of this study is to investigate the regional development policies applied so far and to suggest a reasonable regional development strategy by taking the shortcomings of the policies in to account.