Diyarbakır Sülüklü Hanı'nın sağlıklaştırılıp değerlendirilmesi
To Sustain and to increase the value of Sülüklü Inn in Diyarbakır
- Tez No: 125846
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CAN HERSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sülüklü Han, Diyarbakır, Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
DİYARBAKIR SÜLÜKLÜ HAN'ININ SAGLIKLAŞTIRILIP DEĞERLENDİRİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Mehmet CEBE GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 2002 ÖZET Güneydoğu Anadolu'nun önemli bir kenti olan Diyarbakır (Amid) tarihsel süreç içerisinde her yönüyle ön planda kalmayı başarmış ve bu özellikleri ile kentin genel yerleşim dokusundan tek yapı ölçeğine kadar yapısal strüktürünü de etkilemiştir. Ancak toplumun mimari alanda giderek artan değişim eğilimleri yapıların kullanımlarını sınırlayarak fiziki durumlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Sülüklü Han da bunlardan biridir ve yıllar boyunca yıkıcı ve yıpratıcı etkilere açık kalmıştır. Amacı yapıyı sağlıklaştırmak ve günümüz koşullarına uygun şekilde işlev önermek olan bu çalışma üç aşamada hazırlanmıştır. Birinci aşamada kaynak incelemesi, ikinci aşamada rölöve çizimlerinin hazırlanması ve üçüncü aşamada toplanan bu bilgilerin değerlendirilmesi ile yapının korunmasına yönelik olarak restitüsyon ve restorasyon önerileri hazırlanmıştır. Bilim Kodu : 601.04.00
Özet (Çeviri)
TO SUSTAIN AND TO INCREASE THE VALUE OF SULUKLU INN IN DİYARBAKIR (M.Sc. Thesis) Mehmet CEBE GAZI UNIVERSITY «NSTUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Ocak 2002 ABSTRACT Diyarbakir is one of the most important city of South- East Anatolia, has been succeeded in being the most important thing in every aspects during the historical period and these specialities has been reflected to the general position of the city and single construction of architecture. However strictly rise in architectural cahnes for social necessities has limited the usage of structures and negatively affected the function and health of the structures. Suluklu Inn is one of the example of those constructions and due to being out of usage it has been subjected to destructive and worn out effects for years. The theisis, whose purpose is to restore and to sustain depending upan the present conditions, is prepared in three stager. In the first satge supplies required for restoration will be studied. In the second stage, statistical survey drawings will prepared. In the final stage, restutition and restoration proposals will be carried out based on protection of structure by means of acquired knowledges during the provious stage. Han,Diyarbakır,Rölöve, Restitiisyon,