Isısal spreyleme yöntemi ile NiCrBSi kaplamaların incelenmesi
  1. Tez No: 126144
  2. Yazar: İRFAN SOYLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl püskürtmeli toz kaplamalar, Aşınma, Vakumda Isıl işlem Ağustos, 2002 İrfan SOYLU VI, Powder coatings of thermal spray, Wear, Heat treatment in vacuum Ağustos, 2002 İrfan SOYLU VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Bu çalışmada ısıl püskürtme teknikleri ve uygulama alanlarının daha iyi anlaşılması için örnek bir çalışma amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalarımızda aşınma ve korozyon direnci amaçlandığından, nikel esaslı toz altlık olarak küresel grafitli dökme demir malzeme kullanılmıştır. Araştırma konusu deneylerde nikel esaslı kaplamalar küresel grafitli dökme demir üzerine alev püskürtme yöntemiyle NiCrBSiFeCCO toz malzemeler püskürtülerek kaplanmıştır. Alev püskürtmeli kaplamaların doğasından kaynaklanan gözeneklerin varlığı, sert partiküllerin ıslanmaması ve zaman yetersizliğinden çökelmenin oluşamaması aşınma ve korozyon direncini zayıflatmaktadır. Sayılan olumsuzlukları giderebilmek- için kaplanmış numunelere vakum ortamında 10"2 Torr'da çift kademeli ısıl işlem uygulanmıştır. Isıl işlemden sonra kaplama ile altlık malzeme difuzyonunun çok iyi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca vakumda iki kademeli ısıl işlemle yapı içerisinde hapsolan gazların kaçması kolaylaşmış ve kaplama yoğunluğunun artması yapının kohesif mukavemetini artırmıştır. Yoğunluğu artan kaplamaların sertlik değerinde dikkate değer artışlar gözlenmiştir. Kaplama pürüzlülük değeri (Ra) oldukça azalmıştır. Kaplama ısıl işlem öncesi ve sonrasında yüzeyden ve enine kesitinden incelenmiştir. Isıl işlem öncesi kaplama yapısından elde edilen %13'lük gözenekli yapı, ısıl işlem sonrasında %0.4 hacimsel orana indirilmesi sağlanmıştır. Isıl işlem sonrası numunelerin yüzey ve enine kesitinden yapılan incelemelerde gözeneklerin çapsal boyutları istenilen tolerans değerlerinin altına indirildiği gözlemlenmiştir. İyileştirilen bu faktörler aşınma direncinin de iyileşmesinde önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, it is aimed to clarify the sphere of the flame spray techniques and their applications. Since our experimental studies focused on wear and corrosion resistance, spherical graphite cast iron was used as the nickel-based powder. In the experiments carried out, the nickel-based coatings were sprayed onto the spherical graphite cast iron via the flame spraying technique with the powders of NiCrBSiFeCCO. The natural existence of the pores in the coatings of flame spray, not wetting of the hard particles, and no precipitation owing to insufficient time combined cause to weaken the wear and corrosion resistance. Double-phased heat treatment was applied onto the coated samples in vacuum medium at 10"2 Torr to eliminate such shortcomings. After the heat treatment, it was observed that the coating-powder diffusion was perfect. In addition, the escape of the gases confined by the heat treatment in the structure was facilitated and the increase in the density of the coating augmented the cohesive strength of the structure. Further, a considerable amount of increase in hardness value of the coatings, the density of which had increased, was noted. The value of coating porosity (Ra) significantly decreased. Preceding and following the heat treatment, the coating was closely examined on the surface and in length on the cross-section. The 13 % porous structure obtained out of the coating before the heat treatment was reduced into a volume of 0.4 % after the heat treatment. In the analyses into the surface and in length on the cross-section of the samples after the heat treatment, it was observed that the diametrical sizes of the samples were reduced to points below the desired tolerance values. These improved factors also play an important part in the improvement of wear resistance.