A Comparative analysis of the existential elements in F. Dostoyevsky's Crime and Punishment and J. Fowles'The Magus
Dostoyevsky'nin Suç ve Ceza'sındaki ve J. Fowles'in Büyücü'sündeki varoluşsal elementlerin karşılaştırmalı incelenmesi
- Tez No: 126198
- Danışmanlar: PROF. DR. TATYANA KİRİLLOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Dostoyevsky, Fowles, Karşılaştırmalı Edebiyat, Existentialism, Dostoyevsky, Fowles, Comparative Literature
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
F.DOSTOYEVSKY'NİN SUÇ VE C£Z4'SINDAKİ VE J.FOWLES'IN BÜYÜCÜ'SÜNDEKİ VAROLUŞSAL ELEMENTLERİN KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ ÖZET Varoluşçuluk bireyselliği insan hayatı için önemli bir başlık olarak kabul eden modern bir felsefedir. Danimarkalı bir filozof olan Soren Kierkegard bu felsefenin kurucusu olarak kabul edilmektedir. Görünüşlerinde Nazi ancak düşüncelerinde hümanist olan alman filozoflar Martin Heidegger ve Karl Jaspers de Varoluşçuluk teorisinin gelişimine büyük katkıda bulunmuşlardır. Bu felsefe, Fransız dahi Jean-Paul Sartre'nin yardımlarıyla günlük hayatta görünmeye başlamıştır. Bir başka değişle, o Varoluşçuluğu İkinci Dünya Savaşından sonra üçüncü popüler felsefe yapmıştır. Şu anda Dünyada, tüm ülkelerdeki ciddi edebiyat yazarları Varoluşçuluğun fikirlerinden etkilenmişlerdir. Fakat eserleri sadece edebi değerlerinden dolayı değil, bunun yanı sıra içerdikleri fikirlerin çağdaşı olan veya olmayan tüm yazarları etkilemesinden dolayı bilinen 19.yy.'ın önemli Rus yazarı F.Dostoyevsky, Varoluşçuluğu edebi ürünlerde ilk defa kullanan yazardır. Suç ve Ceza, Dostoyevsky'nin en Önemli eserlerinden birisidir ve bu felsefenin elementleri eserinde açıkça görülmektedir. Post-modern bir İngiliz yazar olan J.Fowles ise bu Rus edebiyat adamının fikirlerinden etkilenen yazarlardan birisidir. O da bu felsefeyi eseri Büyücüde kullanmış ve kahramanının davranışlarıyla“özgür seçim”olgusunun anlamını göstermiştir. Bu yüzden bu iki romanın karşılaştırılabilirliğinin geçerli olduğuna karar vererek, bunun YüksekIll Lisans tezimizde güzel sonuçlar vereceğine inandık. Ayrıca, iki romandaki Varoluşçu elementlerin varlığına da özel bir dikkatle yaklaştık. Araştırmamızın sonucunda, adı geçen eserler üzerinde yaptığımız karşılaştırmalı incelemede eserler arasında bir çok benzerlik olduğunu kanıtladık. Bu benzerlikler eserlerin yapıları, ana karakterler ve davranışları, diğer karakterler ve tutumları gibi noktalarda görülmektedir. Tüm bu noktaların varoluşçuluk felsefesinin temel prensiplerine dayandığını belirledik ve bu elementleri çalışmamızda ortaya çıkardık.
Özet (Çeviri)
IV A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE EXISTENTIAL ELEMENTS IN F.DOSTOYEVSKY'S CRIME AND PUNISHMENT AND J.FOWLES' THE MAGUS ABSTRACT Existentialism is a modern philosophy, which proclaims individualism as a banner of human life. A Danish philosopher Soren Kierkegaard is accepted as the founder of this philosophy. German philosophers, Martin Heidegger and Karl Jaspers, who were Nazis by sight, but humanists in their thoughts indeed, have made great contributions to the development of existential theory. This philosophy started to be seen in everyday life with the help of Jean-Paul Sartre, a French genius intellectual. In other words, he made existentialism the third world popular philosophy after the Second World War. Now we can say that almost all serious literary authors in almost all countries are influenced by its ideas. But Fyodor Dostoyevsky, a prominent Russian author of the 19th century, whose works are very-well known for not only their literary merit but also for the underlying philosophies or thoughts which inspire other authors in or out of his age, was the first to exercise Existentialism in literary creations. Crime and Punishment is one of Dostoyevsky' s most important novels, and elements of this philosophy can obviously be seen in this work. A post-modernist British writer, John Fowles, is one of those authors who have been affected by the ideas of this Russian man of letters. He has used this philosophy in his work, The Magus and has shown the meaning of the phenomenon of“free choice”through his hero's behaviors. Thus we have decided that a comparative analysis of these two novels is valid and can yield profitable results in our MA thesis. We have also paid special attention to the presence of existential ideas in both of themWe have proved as the consequences of our study that through our comparative analysis, the novels mentioned above have several similarities. These similarities can be seen in the points of the structures of the novel, protagonists and their behaviors and other characters and their attitudes. We have stated that all of these points depend on the basic principles of the philosophy of existentialism and have detected these elements.