KOBİ'lerin finansman sorunlarının çözümüne yönelik finansal destekler ve finansman teknikleri ile ilgili bir araştırma
A Research on financial incentives and tecniques towards the solution of financing problems of SMEs
  1. Tez No: 126205
  2. Yazar: ONUR GÖZBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İ. HAKKI SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Small and Medium Sized Enterprises (SMEs), Financial Problems, Alternative-Financing Techniques, Textile Industry, Kayseri..So****
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
II KOBI'LERIN FİNANSMAN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK FİNANSAL DESTEKLER VE FİNANSMAN TEKNİKLERİ İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA ÖZET Günümüzde KOBİ'ler istihdam ve üretimdeki paylan ile bölgelerarası dengeli kalkınmadaki rolleri itibarıyla ülke ekonomilerinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Ancak, KOBİ'ler gerek yapısal özellikleri gerekse ekonomik ortamdan kaynaklanan pek çok sorunla karşı karşıya bulunmaktadırlar. KOBİ'lerin finansman sorunlarının tespiti ve tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerinin getirilmesinin amaçlandığı bu çalışma, Kayseri ili tekstil sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta boy işletmeler üzerinde yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma verilerinin toplanmasında anket yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, işletmelerin karşılaştığı en önemli sorunun finansman sorunu olduğunu ve bu finansman sorunlarının nedenleri arasında alacak tahsilatında yaşanan gecikmeler, kredi kullanımında karşılaşılan zorluklar ve yetersiz öz sermaye ile çalışmanın önemli yer tutuğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, KOBİ'lerin karmaşık idari yapı içerisinde kendilerine sağlanan desteklerden ve finansman sorunlarının çözümünde alternatif finansman yöntemlerinden yeterince faydalanamadıkları tespit edilmiştir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, KOBİ'lerle ilgili genel açıklamalar ve sorunlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; KOBİ'lere sağlanan fınansal destekler ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde; KOBİ'lerin finansman sorunlarının çözümüne yönelik alternatif finansman yöntemleri incelenmektedir. Dördüncü bölümde ise; Kayseri ili tekstil sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin finansman sorunlarının tespitine yönelik bir araştırmanın bulgularına yer verilmiştir. Anahtar Kavramlar: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), Finansal Sorunlar, Alternatif Finansman Teknikleri, Tekstil Sektörü, Kayseri.
Özet (Çeviri)
Ill A RESEARCH ON FINANCIAL INCENTIVES AND TECHNIQUES TOWARDS THE SOLUTION OF FINANCING PROBLEMS OF SMEs ABSTRACT. Having a considerable contribution to employment and a serious share in production, small and medium sized enterprises (SMEs) are considered to be the most significant components in economic world. Their majority in total quantity of all corporate, and their role in interregional balanced development are also important. However, SMEs face a lot of problems originating from their structural features and economical environment. In this study, it is aimed to determine the financial problems of SMEs and to make some suggestions to solve these problems. It has been studied on SMEs that exist in textile industry in Kayseri. In accordance with the aim of this study, survey method has been used in collecting the necessary data. The findings revealed that the most important problem of SMEs is financial problems that are mostly constituted by the delays in collection of receivables, the difficulties in using the credit and working with insufficient equity capital. Moreover, it is determined that SMEs aren't able to benefit from the incentives sufficiently, provided in the complex administrative and the alternative financing methods in the solution of financial problems. This study consists of four chapters. It has been focused on general explanations and problems related to SMEs in the first chapter. In the second chapter, financial incentives provided to SMEs have been taken into consideration in European Union and in Turkey. In the third chapter, alternative-financing methods towards the solution of financing problems of SMEs have been investigated. The fourth chapter includes the findings of a research on the determination of financial problems of SMEs existing in textile industry in Kayseri.