Fahrettin Razi'ye göre Allah'ın varlığı ve subuti sıfatları
The Existence of god and his evident attributes according to Fahraddin Razi
  1. Tez No: 126207
  2. Yazar: HARUN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN BAĞÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fahrettin Razi, Allah'ın Varlığı, Zat, Sıfat, Allah'ın Sıfatları, Allah'ın Sübutî Sıfatları. IV, The Existence of God, Person, Attributes, Attributes of God, Evident Attributes of God XC YÜKSlKÖCRinTM KURDU* V QOKDMAKTASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yapmış olduğumuz bu çalışmada Fahrettin Razi'nin muhtelif eserlerinden faydalanmak suretiyle Allah'ın varlığı ve sıfatları ile ilgili görüşlerini ve kelâm ilmine getirmiş olduğu bir takım yenilikleri belirtmeye çalıştık. İlcin bağlı bulunduğu mezhepten hem de döneminin alimlerinden farklı olan görüşlerini ortaya koyduk. Razi'nin tutarlı görmediğimiz yanlarını da gücümüz yettiği ölçüde ifade etmeye ve açıklamaya çalıştık. Çalışmamızın giriş kısmında Razi'nin hayatı, eserleri ve kelâm ilmindeki yeri ve önemi hakkında bilgiler verdik. Birinci bölümde Razi'nin Allah'ın varlığının ispatı ile ilgili olarak sunmuş olduğu akli ve nakli delilleri belirtmeye çalıştık. Ayrıca bu delillerde sıkça konu edilen kelam ilmine ait bir takım kavramlar üzerinde de durmaya çalıştık. İkinci bölümde ise Razi'nin Allah'ın sübutî sıfatları ile ilgili olarak getirmiş olduğu akli ve nakli delilleri muhtelif eserlerinden faydalanmak suretiyle belirtmeye çalıştık. Çalışmamızın değerlendirme ve sonuç kısmında ise Razi'ye yöneltilen eleştirileri ve gücümüz yettiği ölçüde kendi düşüncelerimizi de belirtmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study we try to determine the views on the existence and attributes of God and some novelities that brought in to Kalanı by means of some various books by Fahrattin Razi. We dealt with Razi's views of scholars who lived at that time. We try to forward Razi's in consistant views as wc can do. In the“introduction”of the study we gave some explanatory knowledge about Razi's life, works and his place and significance in Kalanı science. In the first part we try to definite the rational and revolational arquiments on the existence of God that held by Razi. Morever we examined some terms that are deal with Kalam in Razi's books. In the second part we try to establish the arquiment on the evident attributes of God held by Razi in his work. In the final part "Canclusion and Evaluation we emphasized some critics that adresscd to Razi and pointed out our evaluation.