Şeyh Bedreddin: Hayatı, isyan hadisesi ve Varidat'ın metin kritiği
Sheikh Bedreddin: Life, the event of revolt and the critics of Varidat text
  1. Tez No: 126227
  2. Yazar: ALİ KOZAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyh Bedreddin, Şeyh Bedreddin İsyanı, Varidat, Börklüce Mustafa, Torlak Kemal, Sheikh Bedreddin, Sheikh Bedreddin Revolt, Varidat, Borkluce Mustafa, Torlak Kemal
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Şeyh Bedreddin, gerek şahsiyeti gerekse adıyla anılan isyan hareketi sebebiyle Osmanlı Tarihi eserlerinde ele alman ve günümüzde de halâ tazeliğini koruyan bir portre olarak kendini göstermektedir. Tarihi saptırma çabalarının, ideolojik okumaların ve anakronik benzetmelerin temelinde yer alan Şeyh Bedreddin ve hareketi bu yönüyle, konuyla ilgili bilimsel okumalara ve akademik tarih çalışmalarına duyulan ihtiyacı gözler önüne sermektedir. Varidat adlı risale de aynı şekilde tarih boyunca üzerinde birçok spekülasyonlar yapılan ve bu yönüyle siyasî tarih alanına taşınan bir metin olarak karşımıza çıkmaktadır. Halbuki sözkonusu risalenin öncelikle tasavvuf felsefesi ve tarihi açısından ele alınması gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmamızda konuyla ilgili geniş bir bibliyografya ile birlikte Şeyh Bedreddin'in kendi eserleri de kullanılarak Şeyh' in hayatı, isyan hadisesi ve Varidat adlı risalenin metin kritiği yapılmaya çalışılmıştır. Böylece Şeyh Bedreddin'in tarih sahnesinde beliren gerçek portresinin sağlıklı bir şekilde tespitine çalışılmıştır. Kanaatimizce Şeyh Bedreddin. Osmanlı siyasî tarihi alanına konu olan bir şahıs olmakla birlikte nispeten tasavvuf ve özellikle fıkıh alanlarında üzerinde önemle durulması gereken bir şahsiyettir.
Özet (Çeviri)
Sheikh Bedreddin, because of both his personality and the event of revolt that called with his name, is mentioning in the books of Ottoman history and also he shows himself like a portrait that protect its freshness today. Sheikh Bedreddin and his revolt, who is involved in the basic of the historical deformation efforts, ideological readings and anakronic imitations, with this characteristics, demonstrates the need of scientifical readings and academical history studies. The pamphlet called Varidat is a text that made very speculations during the history and with its characterististics it broughts to the political history. However this pamphlet have to mentioned firstly from the point of Islamic mysticism and historical view. So in this study a comprehensive bibliography with Sheikh Bedreddin' s own books is used to explain the critics of Varidat text, Sheikh's life and the event of revolt. As a resolt of this the real portrait of Sheikh Bedreddin that appreared at the scene of history was tried to fix like a well-planned. In our opinion, Sheikh Bedreddin, is a person who is a subject of Otoman politic history and with this he is an important person that was mentioned in the subject of Islamic mysticism and especially islamic law.