Kurtuluş Savaşı Dönemini anlatan eserler bibliyografyası
The Bibliography of the works that tells about the Period of Independence War
- Tez No: 126228
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi, Indenpence War, The Turkish National Struggle for Independence, The Nationalist Forces, Erzurum Congress, Sivas Congress
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Kurtuluş Savaşı üzerine yapılan bu tezin amacı Kurtuluş Savaşı ile ilgili yapılmış bütün çalışmaları bir araya getirerek bir bütün halinde araştırmacılara sunmaktır. Temel gaye, bir Kurtuluş Savaşı araştırmacısının bu konuda nelerin yazıldığını bilmesi, bu konuda neleri inceleyebileceğini görmesi ve çalışmalarını buna göre yönlendirebilmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan kitaplar bibliyografya şeklinde verilmiştir.“Kurtuluş Savaşı Dönemini Anlatan Kitaplar”başlıklı bu bölümde yerli ve yabancı yazarların eserlerine yer verilmiştir. Bu bölümde bizzat Kurtuluş Savaşı'nın içerisinde bulunmuş ya da o dönemi yaşamış kişilerin anılan da yer almaktadır. Bu bölüm yazar soyadına göre alfabetik sıra ile hazırlanmıştır. İkinci bölümde ise Kurtuluş Savaşı dönemini konu alan makale çalışmaları bir araya getirilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde makaleler konularına ve adlarına göre 27 alt başlık altında gruplandırılmıştır. Makalenin adında geçen kelimelere göre aranılan makaleye kolayca ulaşılabilinecektir.“Türk Romanında Kurtuluş Savaşı”başlıklı üçüncü bölümde Kurtuluş Savaşı'nı anlatan romanların listesi ve bazı önemli romanların özetleri verilmiştir. Dördüncü bölümde Kurtuluş Savaşı'nı konu alan yüksek lisans ve doktora tezleri sunulmuştur. Bu bölümde Ankara, Dokuz Eylül, Erciyes, Gazi, Hacettepe ve İstanbul Üniversitelerindeki çalışmalara yer verilmiştir. Çalışmanın“Gazi Mustafa Kemal Atatürk”adı verilen son bölümünde Atatürk Kronolojisi ile beraber, Atatürk'ün kazandığı kıdem ve nişanlar da liste halinde verilmiştir. Araştırmanın kitaplar bölümünde yazarlar soyadlarına göre alfabetik sıra ile verildiğinden yazar dizinine gerek duyulmamıştır. Makaleler bölümü için araştırmada taranılan“dergi, mecmua, sempozyum bildirileri”dizini oluşturulmuştur. Sonuç olarak, tezin Kurtuluş Savaşı'nı çok farklı yönleriyle ele alan eserleri bir araya getirmeyi başarabildiği söylenebilir. Türkçe
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis on the subject of Independence War is to gather all the studies about Independence War and to present it to the researchers. The principal aim is to be known what is written, to be seen what will be able to examine carefully and to be investigated according to this work by a researcher of Independence War. In the first section of the thesis, the books which tell about the period of Independence War are given as a bibliography. In this section called“The Books Tell About Independence War”the works of a native and foreign writers are included. And also the anecdotes of the people who had been in the War of Independence or had lived during this period are mentioned here. This section is prepared in an alphabetical order according to the writer's surnames. In the second section the articles that are written on the period of Independence War are tried to be gathered here. They are grouped as 27 subtitle according to their subject and names. So you can easily find the article you look for. In the third section called“The Independence War in Turkish Novel”the list of the novels and the summary of some important novels are given. In the fourth section the thesis of doctorate and bachelor's degree on Independence War is presented. The works in Ankara, Dokuz Eylül, Erciyes, Gazi, Hacettepe and Istanbul universities are also included. In the last section called“Gazi Mustafa Kemal Atatürk”the seniorities and tokens of Atatürk and also chronology of Atatürk are listed here. In the books part of the research the writers are given here as an alphabetical order according to their surnames. For that reason there is no need writer index. The index of magazine and symposium proclamatiens are constituded in the article part. As a result it can be said that the thesis can succeed in gathering all the studies which tell about the War of Independence in various and different ways.