1303 H. (1887 M) tarihli Konya vilayeti salnamesinin yeni harflere çevrilmesi ve değerlendirilmesi
Translation and evalution of city of Monya yearbook with the date of 1303 (M. 1887) to new alphabet
  1. Tez No: 126229
  2. Yazar: İLKNUR AYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA EKİNCİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Salname, Konya, Vilâyet
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
ÖZET 1303 H (M.1887) TARİHLİ KONYA VİLAYETİ SALNAMESİNİN YENİ HARFLERE ÇEVRİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Konya Vilayeti 1887 yılında Ova özelliğine sahiptir. Karasal iklim hüküm, sürmektedir. Bitki örstü bozkırdır. Akarsu ve göllerin bulunduğu Konya Vilayetinde Tuz Gölü'nün yeri ayrıdır. Selçuklular döneminde başkent olan Konya Osmanlı yönetimine geçince eyalet merkezi durumuna düşmüştür. Konya Vilayeti 'nin iktisadi yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ticaret ve sanayisi tarım mamullerinin işlenip satılmasıyla sınırlıdır. Vilayette çıkarılan madenlerden güherçile ve tuzun önemi büyüktür. Vilayet 1887 yılında 5 sancağa bağlı 28 kazadan oluşmaktadır. Vilayetin başında Vali bulunmaktadır. Defterdar, hakim ve mektupçu diğer üst düzey görevlilerdir. Sancakların başında mutasarrıflar vardır. Müftüler, muhasebeciler, naibler ve tahrirat müdürleri kazalardaki memurlardır. Vilayet, Sancaklar ve kazalarda idari ve adli meclislerle muhasebe ve yazışma kalemleri vardır. Meclis ve kalemlerde gayr-ı müslimlerde bulunmaktadır. Sancak merkezlerindeki ticaret mahkemelerinde gayr-ı müslimlerin sayısal etkinliği vardır. Gayr-ı Müslimler ticarette ileridirler. Asayişi sağlamak amacıyla vilâyet genelinde polis teşkilatı kurulmuştur. Zaptiye askerleri ve redif taburunun tamamı müslümandır. Zaptiye askerlerinin çoğunluğu atlıdır. Göçebe aşiretlerinde bulunduğu vilayette nüfusu sırasıyla Türkler, Rumlar, Ermeniler ve Kıbtîler oluşturmaktadır. Vilayet genelinde eğitim, Sibyan mektepleri, medreseler ve rüştiyeler ile yapılmaktadır. Bunu yanında vilâyette azınlıklara ait okullar bulunmaktadır. Ulaşım Konya Vilâyeti'nde karayolu kullanılarak hayvanlar vasıtasıyla yapılmaktadır. Vilayet genelinde bulunan posta ve telgraf idaresi aracılığıyla haberleşme sağlan maktadır. Osmanlı ülkesinde sınırlı sayıda bulunan karantina hanelerin ikisi Konya vilayeti sınırları içinde olan Antalya ve Alanya'dadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSLATION AND EVALUTION OF CITY OF MONYA YEARBOOK WITH THE DATE OF 1303 (M. 1887) TO NEW ALPHABET In 1887 Konya has attribute of a plain. The dominaitng climate is terrestial and the vegatation is steppe Lake of Tuz as a praminent worth in Konya where there are several rivers and lakes. Konya is the capital city during the reign of selçuklu; yet it turns out to be city center during the reign of Ottomans. Economical structure of Konya depends on agriculture. Trade and industry in this city are restricted with embroidery and sale of agricultural products. Salt and niter are the mopst important minerals of the city. The city consists of 28 subdivision of provinces which are administrated by 5 communes in 1887. Cities are administrated by governors. Head of financial depertment; judge and letterman are other high ranking afficers. Communes are administrated by possessors. Muftis, accountants, regents and directors of drefting are all officers in subdivisions of provinces. There are administrative and judical councils, account and correspondence units in cities, communes and subdivisions of province. In councils and other units, non- muslims are in charge either. In trade courts of commune centers, non-müslims have numerical efficiency. They are of an advanced level in trade. The police organization is founded in city wide inorder to maintain security. All of zaptieh soldiers and redif batallion consist of müslims. Most of zaptieh soldiers are riders. In the city where there are nomadic tribesi the population consists of Turkish, Greek, Ermanian, Kibtis. Education is realized in school of Sibyan, madrasa and middle schools in all city. Also, there are some other schools that belong to minorities. Transportation in Konya highway is realized by ans of animals. Communication is made via post telegraph manegement which are present every where in the city. Karantina houses are of restricted in number in Konya two of these houses are in Antalya, and alanya which lie within the borders of Konya. KEY WORDS: Yearbook, Konya, City.