El Hudud ve'l Ahkam Musannifek (tahkik ve tahlil)
Al Hudud ve'l Ahkam Musannifek (scrutinized and analysis)
  1. Tez No: 126246
  2. Yazar: ŞEMSETTİN İNCELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. YUNUS APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Musannifek, Fıkıh, Hanefi, Ahkam, Salat, Musannifek, Fiqih, Hanefi, Ahqam, Salat
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Tahkikini yaptığımız bu kitap, XV. asırda yaşamış büyük alim Musannifek'e aittir. Söz konusu kitabın yazıldığı dönemlerde bütün Fıkıh kitapları genelde şekil ve muhteva yönünden birbirine benzemektedir. El-Hudud ve'l-AHkam adlı kitap da aynı usulle yazılmış olmasına rağmen bazı yönlerden farklılıklar içermektedir. Zira eserin şekli Fıkıh, içeriği ise Usûl-u Fıkıh gibidir. Bununla birlikte klasik kitaplarda konular uzun olmasına karşın, bu kitapta konuları özet olarak bulmak mümkündür. Zaten kitabın hacmi de konuların uzun uzun işlenmesine müsait değildir. El-Hudud ve'l-Ahkam'da dikkat çeken bir diğer nokta da diğer Fıkıh kitaplarında mutlaka bulunan Ferâiz ve Siyer gibi bazı konuları ele almamış olmasıdır. Yazarın takip ettiği metoda baktığımızda ise onun konuları ilk önce lügat anlamıyla, sonra da ıstılah! açıdan açıklamış olduğunu görürüz. O, meseleleri sadece açıklamakla lraİTTiflTnış zaman zaman kendi görüşünü de beyan etmiştir. Ayrıca konuların sebep ve şartlarım belirtmiş, diğer taraftan ihtilaflı konularda ise tercih edilen görüşü ortaya koymuştur. Musannifek, Hanefî Mezhebine mensup bir ilim adamıdır. Ancak eserinde bazı konularda Şafiî ve Mâhküerden de görüş almıştır.
Özet (Çeviri)
This book that we scrutinized was composed by great scholer MUSANNIFEK who lived in XV. century. In this periods when this book was written whole religion (Fiqih) books in general are similar to each other as their shapes or as their contents. This book thats is. El-Hudud ve'l-Ahkam was written in same method too. But it is different, because its shape is like“Fiqih”and its content is like“Usûl-u Fiqih”... Hovever in classical books themes are long, but in this book they are summarized. In fact size of the book isnt enough either. Apart from that the writer did not put his book some objects which absolutely are found in the other books like“Faraid and Seyar.”Occaseonally this writer entered into topic by his aspect Firstly, he defined the objects with as the meaning of language and then as the idiomatic. Alter that he explains their reasons and their conditions. And in the conflicts he takes the most preference opinion. Altough he belongs to the creed HANEFİ but he also takes tought of ŞAFI and MALIKY.