Bilgi teknolojilerinin üretim yömetiminde kullanımı/EDI sisteminin Türkiye' deki işletmelerde performansa etkisi
The Application of information technologies in production management / the effect of EDI system on the performance of the firms in Turkey
- Tez No: 126389
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEMİR AKMUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri (BT), . Elektronik Veri Değişimi {EDI), elektronik ticaret (e-ticaret), performans, Information Technologies (IT), Electronic Data Interchange (EDI), electronic trade (e-trade), performance. ^p fa &F
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
249 ÖZET Çalışmanın amacı, bilgi teknolojilerinin ve elektronik ticaret araçlarının (özellikle EDI sisteminin) üretim yönetimi alanındaki kullanım yerlerini belirlemek, bir elektronik ticaret aracı olan EDI sisteminin üretim yönetimi ve lojistik yönetimi alanlarındaki kullanımını açıklayarak, sistemin Türkiye'deki işletmelerde performansa (başarıya) etkisini analiz etmektir. EDI sistemi, özellikle ABD, Kanada ve Danimarka gibi gelişmiş ülkelerde kamu hizmetleri de dahil olmak üzere birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılan bir bilgi teknolojisi aracıdır. Gelecekte de birçok işletme ve kamu kuruluşu, EDI sistemini kullanma planları yapmaktadır. -Bilgi teknolojileri ve özellikle JEDI sistemi hakkında Türkiye çapında fazla araştırma bulunmaması nedeniyle, çalışma, Türkiye'deki işletmelerde elektronik ticaret araçları- ve EDI sistemi kullanımıyla sınırlı tutulmuştur. Öncelikle literatür çalışması yapılarak bilgi teknolojilerinin ve EDI sisteminin uygulama alanları belirlenmiş, daha sonra, EDI sisteminin Türkiye'deki mevcut durumu ele alınmıştır. Mevcut durumu belirlerken literatürden olduğu kadar, Tradanet A.Ş., Balnak Taşımacılık, Komsa Elektronik, Erkunt Sanayi ve Demisaş firmalarıyla yüzyüze ve telefonla gerçekleştirilen -görüşmelerden de.yararlanılmıştır. Çalışmanın son kısmında ise, elektronik ticaret araçlarının ve EDI sisteminin işletme performansına etkisinin belirlenmesi amacıyla,. 16 işletmeyle yapılan ^anket çalışmasından elde edilen veriler analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, Türkiye'de elektronik. ticaret araçları kullanımının maliyetlere ve stok miktarlarına doğrudan bir etki yapmadığı, ancak lojistik performansı arttırdığı belirlenmiştir. Buna ilaveten,.EDI sistemi kullanımının, lojistik performansa ve işletme performansına olumlu etki yaptığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
250 SUMMARY The purpose of this study is to determine the application fields of information technologies (ITs), and electronic trade, especially EDI (Electronic Data Interchange), in production management; and to analyse the effect of the e-trade and EDI system on the firm's performance (success), explaining the application of EDI as an electronic trade (e-trade) method in production management and logistics management. EDI is an information technology method, used widespread in many fields including public service in developed countries like the USA, Canada and Denmark. Also many firms and public organizations are planning to apply EDI in their systems in the future. This study is limited with the use of EDI in firms in Turkey because of the inadequate research about IT and EDI. First, literature study has been completed in order to determine the application fields of IT and EDI, then, the current situation of EDI sysytem in Turkey has been observed. In order to determine the current situation, interviews have been carried with Tradanet A.Ş., Balnak Taşımacılık, Komsa Elektronik, Erkunt Sanayi and Demisaş. At the end of the study, in order to determine the effect of e-trade and EDI on firm's performance, the data provided from 16 companies has been analysed according to the factors presented in the resaearches on EDI system in the world. As a result, it's shown that, applying e-trade means in Turkey has no effect on costs and inventories, but it can increase the logistics performance. Additionally, it's found that EDI application has a positive effect on both logistics performance and firm's performance.