Stratejik insan kaynakları yönetiminde bilgi teknolojilerinin kullanımı: Teori ve bir uygulama
Use of information technologies in strategical human resources management: Theory and an application
- Tez No: 217321
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. SERDAR ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: insan Kaynakları Yönetimi, Stratejik insan Kaynakları Yönetimi, Bilgi Teknolojisi, Bilgi Sistemi, insan Kaynakları Bilgi Teknolojisi, nsan Kaynakları Bilgi Sistemi, Human Resources Management, Strategical Human Resources Management, Information Technology, Information Systems, Human Resources Information Technology, Human Resources Information System
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Rekabet, hızlı degisim, globallesme, teknolojik gelismeler, yönetim bilimindeki gelismeler gibi faktörler insan kaynagının öneminin anlasılmasını ve stratejik bir bakıs açısı ile ele alınmasını saglamıstır. insan kaynakları yönetimi ve strateji kavramlarının birlikte ele alınmaya baslanmasıyla ?stratejik insan kaynakları yönetimi? kavramı ortaya çıkmıstır. Üretim ve dolayısıyla yönetim süreçlerinin yüksek teknolojiye dayanması; nitelikli isgücüne olan gereksinimi artırmıs güçlü bir personel bilesimine sahip olmak üzere insan kaynakları yönetiminin örgüt üzerindeki islevsel etkileri artmıstır. Günümüz kosullarında insan kaynakları etkinlikleri, isletmenin rekabet ortamında varlıgını sürdürebilmesinde giderek önem kazanmaya baslamıstır. insan kaynakları yönetiminde baslayan teknolojik degisim, verilerin, bilgilerin derlenmesine ve yönetilmesine katkıda bulunan bilgi sistemlerinin ve bu sistemlere araç olan bilgi teknolojilerinin kullanımını gündeme getirmistir. Bilgi ve iletisim çagında organizasyonların global dünyada rekabet savası verebilecek ölçüde yeniden yapılanmasının yanında, insana dair konularda ?ana sorumlu? seçilen insan kaynakları yönetiminin de rolü oldukça büyüktür.
Özet (Çeviri)
Factors, such as competition, fast development, globalization, technological developments improvements in administration have led the way in understanding the importance of human resources and handling them in a strategical point of view. With the combination of the terms human resources management and strategy, the new term of ?strategical human resources management? is emerged. Production and ,due, process of administration, relying on high technology; has increased the demand for qualified work power and has powered the progressive effects of human resources management by having an elite company of work power in the organization. In today's circumstances, the activities of human resources has gained extra importance in sustainability of organization in a competitive market, gradually. The technological changing began in human resources management has brought the use of information systems that help the evaluation and direction of data and information, and the technologies that are used in the system to daylight. In addition to the renewal of the organizations in order to fight against the competitive globe in the information and communication age, the role of human resources management which is known as the ?main responsible? in topics on human is so great.