Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde kullanılan pelet ve ekstrüde yemlerin büyümeye etkisi ve yem kayıpları üzerine bir araştırma
An Investigation on the effects of pelleted and extruded feeds on growth and feed losses in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss W. 1792) culture
  1. Tez No: 127221
  2. Yazar: BARIŞ BAYRAKLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RECEP BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Extruded feed, Pelleted feed, Feed losses, Growth, Rainbow trout
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ill GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (Oncorhynchus mykiss) YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN PELET VE EKSTRÜDE YEMLERİN BÜYÜMEYE ETKİSİ VE YEM KAYIPLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu araştırmada iki (2) farklı yemle (pelet ve ekstrüde) beslenen gökkuşağı alabalığının büyüme durumu incelenmiş ve yem kayıpları tespit edilmeye çalışılmıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sinop Su Ürünleri Fakültesi'nin denizdeki yetiştiricilik ünitesinde yürütülen denemede pelet ve ekstrüde grupları için vücut ağırlık ortalamaları sırasıyla 99,65±1.809 g ve 102.09±1.590 g olan 600 adet gökkuşağı alabalığı kullanılmış ve deneme 52 gün sürmüştür. Ancak, günlük yem kayıpları 40 gün süresiyle tespit edilmiştir. Araştırma sonunda pelet ve ekstrüde yemle beslenen alabalıkların canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 167.50±2.380 g ve 191.22±2.200 g, günlük yüzde canlı ağırlık artışları %1.31, %1.68; spesifik büyüme oranlan 0.999, 1.207; yem değerlendirme oranlan 1.88, 1.35; yem kayıp oranlan %15.41±1.200, %6.13±0.424 olarak saptanmıştır. Araştırmada ekstrüde yemle beslenen alabalığının pelet yemle beslenenlere göre %31 oranında daha iyi geliştiği ve yem masrafının ekstrüde yem lehine %16 oranında daha ekonomik olduğu, ekstrüde yemle daha az yem kaybı (pelet yem %15.41±1.200, ekstrüde yem %6.13±0.424) meydana geldiği için çevreye olumsuz etkisinin de daha az olacağı sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla, araştırma sonuçlarına göre gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinde ekstrüde yem tavsiye edilebilir. Anahtar Kelimden Gökkuşağı alabalığı, Pelet yem, Ekstrüde yem, Büyüme oranlan, Yem kayıpları
Özet (Çeviri)
IV AN INVESTIGATION ON THE EFFECTS OF PELLETED AND EXTRUDED FEEDS ON GROWTH AND FEED LOSSES IN RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss W., 1792) CULTURE ABSTRACT In the present study, growth differences of rainbow trout fed pelleted and extruded diets were investigated and feed losses were recorded. The experiment were carried out in the sea based cage units of the University of Ondokuz Mayıs University, Faculty of Fisheries in Sinop, Turkey. Totally 600 rainbow trout were randomly distributed to the experimental cages (300 fish per cages). Initial mean weights of pelleted and extruded diet groups were recorded as 99,65±1.809 g, 102.09±1.590 g, respectively. The experiment was conducted for a period of 52 days, while daily feed losses were recorded for 40 days of the experiment. At the end of the experiment; average final weights, daily growth rates, specific growth rates, feed conversion rates, feed losses in the pelleted and extruded diet groups were recorded as 167.50±2.380 g and 191.22±2.200g; 1.31% and 1.68%; 0.999 and 1.207; 1.88 and 1.35; 15.41±1.200%, 6.13±0.424%, respectively. According to the research, best growth was obtained in the extruded diets. The growth rate obtained in the group fed the extruded diet was recorded 3 1% higher than that of the group fed pelleted diet. According to economical analyses, extruded diet group was superior as 16 percent. Additionally, lower feed losses in the group fed the extruded diet will minimise any environmental pollution. According to the results of the experiment, extruded diet is recommended for culture of rainbow trout.