Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüs alanındaki üreyen kuşların dağılım haritalarının çıkarılması
Determination of the distribution maps of breeding birds on Ondokuz Mayıs University campus area
- Tez No: 185786
- Danışmanlar: PROF. DR. SANCAR BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Samsun, Üreyen kuş, Dağılım haritası, Habitat, Samsun, Breeding bird, Distribution map, Habitat
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma, 5 Nisan-14 Haziran 2005 tarihleri arasında Ondokuz MayısÜniversitesi Kurupelit Kampüsü ve çevresindeki üreyen kuşların dağılım haritalarınınoluşturulması amacı ile yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar alana ait eski kayıtlarlakarşılaştırılmış ve alanın avifaunistik özelliklerini değerlendirmek için kullanılmıştır.Ayrıca üreyen kuş türlerinin tespiti, dağılımı ve habitat tercihleri belirlenmiştir.Çalışma alanı, grid sistemine göre 50 kareye ayrılmış ve sabahları transekt,akşamları ise aynı karelerde nokta sayım teknikleri kullanılmıştır. Her kuş türü için enyüksek üreme kodu (1-16) belirlenmiştir. Çalışma süresince, 13 ordo ait 37familyadan toplam 106 kuş türü kaydedilmiştir. Tespit edilen bu türlerden 4 ordoiçindeki 17 familyaya ait 34 türün kesin ürediği saptanmıştır. 2 ordo içindeki 7familyaya ait 9 türün ise üreme olasılığı yüksek olup, 11 ordo içindeki 24 familyayaait 40 türün ise üreme olasılığı vardır. 5 ordo içindeki 11 familyaya ait 23 tür,üremediği halde çalışma sırasında gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between April 5-June 14, 2005 in order tocompose distrubition maps of breeding birds in Ondokuz Mayıs University campusarea and surroundings. The results were compared with the former records of thecampus area and used to evaluate the avifaunistic features of the area. Breedingspecies were determined, their distribution and habitat preferences were evaluated.According to the grid system, study area was divided into 50 squares; in the morningtransect method and in the evening point count methods were used for the samesquares. For every bird species, the maximum breeding code (1-16) was noted. Inthis study, 106 species from 37 families and 13 orders were recorded. Of the 106bird species, 34 bird species from 17 families and 4 orders were determined asconfirmed breeders. 9 bird species from 7 families and 2 orders were determined asprobable breeders and 40 bird species from 24 families and 11 orders weredetermined as possible breeders. Although 23 bird species from 11 families and 5orders were not breeding in the studying area they were observed during the fieldstudies.